София събра млади франкофони

Публикувано:
13:31ч / 17.10.2016г
Брой прочитания:
533
Брой коментари:
0

Първата международна среща на младежи франкофони от Централна и Източна Европа на тема „Аз съм франкофон, действам и мога“ се проведе в София на 13 и 14 октомври т.г. В нея участваха 70 младежи – по 10 човека от Албания, Армения, България, Косово, Бивша югославска република Македония, Република Молдова и Румъния, определени от министерствата на външните работи на съответната страна. Форумът беше организиран съвместно от Международната организация на Франкофонията, министерството на външните работи на България в партньорство с Университетската агенция на Франкофонията и СУ „Св. Климент Охридски“, както и от румънския CEREFREA villa Noël.

Събитието бе открито в Аулата на Софийския университет, където участниците бяха привествани от представители на университета, Н.Пр. Александър САВОВ, национален кореспондент по Франкофонията при министерството на външните работи, доц. д-р Рени Йотова, директор на Регионалния франкофонски център за Централна и Източна Европа.

Конференцията включваше пленарни заседания с изслушване на презентации от официални лица и специални гости, както и кръгли маси и мини ателиета за обучение. Презентациите бяха възможно най-кратки, за да се отдели повече време за излагане на мнения, лични свидетелства и обмен на опит.

Тематичните акценти бяха:

  • Как да се предадат на учащите се от различни възрастови групи ценности, знания и умения, включващи съблюдаване на правата на човека, на социалната справедливост, на разнообразието, на толерантността и на равнопоставеността на половете, позволяващи на всеки човек да се превърне в отговорен гражданин на света.
  • Как да се предотврати радикализация на младежите и да се води борба срещу екстремизма по интернет и социалните мрежи, както и срещу езика на омразата.

Младите участници бяха запознати с инициативата „Свободни заедно“, както и с педагогическите пособия за разгласяване на инициативата сред изучаващите френски като чужд език, ниво Б1.

Първият ден приключи с мултикултурна вечер, на която всяка от младежките групи представи страната си чрез видеопрезентации, изпълнения на народни песни и танци, кулинарни изненади.

През втория ден от срещата се проведе кръгла маса, посветена на средствата, от които младежите се нуждаят, за да разгърнат своите способности, както и на възможностите, от които те могат да се възползват в един постоянно променящ се свят.

Кръглата маса разгледа следните теми:

Предизвикателства, свързани с информационните и комуникационните технологии, екологичните професии и устойчивото развитие;

Финансирането чрез самоучастие (crowdfunding) като алтернативен източник на финансиране на младежки проекти: лансиране на портала за участие във финансирането, подкрепян от Международната организация на Франкофонията.

Срещата приключи с приемането на Декларация от участниците. Накрая всеки от тях получи сертификат.

Още снимки от първия ден на събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

 

Източник: CREFECO; www.evropaworld.eu