Подбор на кандидати за Международната стипендиантска програма на Бундестага за 2017 г.

Публикувано:
07:11ч / 17.10.2016г
Брой прочитания:
633
Брой коментари:
0

Представители на Федерална република Германия бяха в България по повод избора на подходящи кандидати за Международната стипендиантска програма на Германския парламент (Internationales Parlaments-Stipendium, IPS). Делегацията беше ръководена от депутата Щефан Швартце. В нея участваха проф. д-р Михаел В. Линшейд от Института за химия към Хумболдтовия университет и г-н Волфганг Мюлер, служител в Ръководството на администрацията на Германския бундестаг. По време на престоя си в София гостите от Германия се срещна с Димитър Главчев, заместник-председател на Народното събрание, и членове на парламентарната група за приятелство България-Германия, с Мая Манолова, омбудсман на Република България, както и с политици и представители от икономическата и културната сфери в България. Основната задача на германската делегация обаче беше да проведе събеседване с поредните български кандидати да стипендията на Буднестага. dsc04258

Щефан Швартце
Щефан Швартце

От 1 март до 31 юли 2017 г. общо 120 стипендианти от 41 държави ще получат възможността да се запознаят с парламентарната система на Германия в рамките на изцяло финансирана от германския Бундестаг програма. Целта на стипендията е отблизо да представи на участниците политическите особености и демократичния процес на вземане на решения във Федералната република. Стипендиантите ще работят в бюрото на депутат в Бундестага в продължение на три месеца и могат също така да присъстват на лекции в берлинските университети. Програмата е под патронажа на президента на германския Бундестаг и се провежда в сътрудничество с трите берлински университета. Всички разходи по пътуването, престоя и необходимите застраховки, както и месечната стипендия, се поемат от Германския парламент.

През тази година българските кандидати за стипендията бяха петима и всичките – жени! След провеждането на събеседването с тях депутатът Щефан Швартце сподели отличните си впечатления от представянето им. Високото ниво на подготвеност и перфектното владеене на немски език на кандидатките беше направило впечатление и на Рангел Трифонов, преминал наскоро през Международната програмата на Бундестага – в комисията по подбора на стипендиантите по традиция се включва и някой от бившите български участници в програмата. Рангел е имал шанса да работи с депутат от партия, която отговаря на неговата лична политическа ориентация. Другият му шанс е бил, че е получавал отговорни задачи, включително е писал и изказвания на депутата. „Някои стипендианти от други държави се оплакваха, че са попаднали в екип, в който основната им задача е да разнасят пощата или да развеждат посетители в Бундестага“ – споделя българският младеж.

Александра, Рангел и Снежина
Александра (вляво), Рангел и Снежина

Останалите две наши тазгодишни стипендиантки, Александра Бръзицова-Константинова и Снежина Календжиева, също са имали щастието да бъдат при депутати, които са им възлагали сериозни ангажименти. И с двете имах възможност да разговарям миналата година, когато те все още не знаеха, че са сред одобрените за стипендията. Тогава Снежина откровено ми каза, че много харесва Германия и искрено се надява да е сред класиралите се за участие в програмата на Бундестага. „Сега, след като се върнах оттам, съм още по-възторжена!“ – категорична е тя. Имала е възможност да опознае отвътре дейността на Германския парламент, да посещава културни прояви, да попътува из Германия.

Не по-малко въодушевена е и Александра Бръзицова. Завърнала се е у нас, заредена с повече знания и самочувствие. Отскоро е постъпила на работа в пиар отдела на престижна банка – като потвърждение на това, че участието в стипендианстката програма на Бундестага дава тласък в професионалното развитие.

Общото впечатление на българските стипендианти е, че германските народни избраници се стараят да бъдат непрекъснато сред избирателите си и да не се ползват от привилегиите, които им се полагат. Вместо да мине отпред и да се качи на туристическо корабче в почивния ден, една от депутатките предпочела да се подреди на дългата опашка и, докато й дойде редът, разговаряла с хората.

Милена и Алексанрда
Милена и Алексанрда

Още по-впечатляваща е историята, която научих от адвокат Милена Илиева – тя е била стипендиантка в Бундестага през 2005 г. Когато заминала, брат й бил тежко болен. Щом научила това, депутатката, при която стажувала, не само позволила на Милена да се обажда по всяко време на брат си от работния й кабинет, но дори му купила самолетен билет, за да може да посети сестра си. Така той имал един чудесен престой в Германия, който се оказал последното пътуване в живота му.

В разказите на бившите стипендианти на Буднестага се преплитат спомени за работата и за обогатяващи лични познанства. Неслучайно участниците в тази програма имат желание да се срещат редовно и да си припомнят какво е било по време на техния стаж. От следващата година към тази общност ще се присъединят още 3 или 4 българки, които ще бъдат подбрани след тазгодишното събеседване. Резултатите ще станат известни след посещението на изпитната комисия в Румъния, защото двете ни страни имат обща квота от 9 човека.

По-подробна информация за програмата можете да намерите на интернет-страницата: http://www.bundestag.de/ips

За допълнителна информация можете да се обърнете към Посолството на Германия в София на телефон: 02 91838187 или по е-мейл: pr-100@sofi.diplo.de

Още по темата в сайта ни:

Ще има нови български стипендианти в Бундестага

Стипендии за стажанти в Бундестага

Подбор на български кандидати за стипендиите на Бундестага

 

Източник: www.evropaworld.eu