Солунският международен панаир: история, съвремие, любопитни факти

Публикувано:
05:58ч / 12.09.2023г
Брой прочитания:
333
Брой коментари:
0

На снимката:  Кулата на Гръцката организация за телекомуникации ОТЕ, превърнала се във визуална емблема на панаирното пространство ХЕЛЕКСПО в Солун

Англоезичната електронна медия „Грийк рипортър“ излиза с публикация „Международен панаир в Солун: Историята на най-голямото събитие в региона“:

Международният панаир в Солун (TIF/Thessaloniki International Fair) е търговско изложение от голямо значение за Гърция и Югоизточна Европа, ежегодно провеждано в Солун. Тази година Международният изложбен център HELEXPO в града е негов домакин от 9 до 17 септември. Хиляди посетители от Гърция и от целия свят се стичат във втория по значимост град на съседната страна за забавление, да търгуват, разглеждат или просто да бъдат част от празничната атмосфера.

Почетна страна на тазгодишното издание на изложението е България, която присъства на събития в рамките на TIF от 1926 г. насам, като през всичките тези години е участвала в някои от изложенията на HELEXPO.

В програмата за откриването на българската палата участват известните изпълнители братя Владигерови и „златните момичета“ на българската художествена гимнастика. Посетителите на българската палата ще станат свидетели на представянето на Суперкомпютъра от световна класа, който може да решава много сложни проблеми като търсене на нови протеини, които се борят с тумори, създаване на ново лекарство, космически проекти и др. Българският Суперкомпютър се нарежда в списъка топ на петстотинте най-мощните суперкомпютърни системи в света и поставя България на световната карта на високотехнологичните страни, превръщайки я в дигитален център на Югоизточна Европа.

Същевременно са предвидени презентации и демонстрации на авангардни технологии във фармацевтиката, роботиката и виртуалната реалност, както и образователни дейности за нови методи на STEM обучение. STEM е съкращение от Science, Technology, Engineering и Mathematics (Наука, технологии, инженерство и математика). Това е метод на обучение, при който предметите се преподават в тяхната симбиоза, а не изолирано.

Панаирът се провежда за първи път през 1926 г. и се организира от HELEXPO.

Произходът на Международния панаир в Солун

Първоначалната идея за създаването на Международен търговски панаир е изразена за първи път от Николаос Германос, професор по зоология в Аристотеловия университет в Солун, по-късно член на гръцкия парламент.

През 1925 г. правителството на премиера Софоклис Софулис (1860-1949) решава да приеме идеята, тъй като смята, че един международно ориентиран проект, който ще даде шанс на Северна Гърция и Солун да привлекат вниманието на световните пазари, би бил от решаващо значение. Основната мотивация изложението да има продължение след Втората световна война са непропускливостта на границите и Желязната завеса от онова време, които лишават Солун от естествения му хинтерланд – Балканите и Централна Европа.

Неделя, 3 октомври 1926 г., е денят, в който се провежда първият TIF, върху площ от седем хиляди квадратни метра, предоставена от армията. В изложението участват шестстотин участници, от които 310 от чужбина. Две държави – Унгария и Съветският съюз, изпращат официална делегация за участие в панаира. 150 000 души посещават събитието, удивителен брой за онова време. През следващите години панаирът все повече се разраства, възниква необходимост от нова панаирна площ, за да може да отговори на търсенето.

В средата на трийсетте години на миналия век се стига до решение за преместването му другаде. Оттогава Солунското изложение се провежда в центъра на града, в карето между улиците „Егнатия“, „Ангелаки“, „Трити септемвриу“ и „Леофорос страту“ – на същото място се провежда и днес. Първият TIF на новото място е през 1940 г., само няколко седмици преди обявяването на Гръцко-италианската война на 28 октомври. По време на нацистката окупация на града панаирната площ е конфискувана, като в дните преди изтеглянето на германската армия са предизвикани много разрушения.

Първото следвоенно издание на панаира, шестнайсето подред, се състоява едва през 1951 г., в период, когато Гърция търси пътя си след почти десет години окупация и Гражданска война (1946 -1949).

Следващите години изложението привлича все повече посетители, има бърз растеж и слава като най-значимото търговско събитие в Гърция.

Любопитни факти и дати-жалони от историята на Солунското изложение:

1926: Николаос Германос открива на 3 октомври първия панаир, който се помещава във военен лагер в района на главния щаб на армията и обхваща 7000 кв. м. Първият панаир има шестстотин участващи изложители и привлича общо сто хиляди посетители.

1927: Година по-късно, на второто издание, привлякло 200 000 посетители, всичко върви нормално до следобеда на 27 септември, когато панаирното пространство потъва в мрак поради прекъсване на електрозахранването.

1928: Това е първата година, в която гръцкият министър-председател посещава TIF. Идвайки от Белград, Елефтериос Венизелос се отбива в Солун и изложителите на килими му подаряват килим.

1929: Компанията Life Savers раздава безплатно бонбони на посетителите на щанда й. Поради факта, че гърците току-що са излезли от период на лишения, щандът е пълен с родители, които искат да купят бонбони за децата си.

1931: Атинската електрическа компания представя първите домакински електроуреди.

1935: Десетият международен панаир се провежда за пръв път без неговия основател, Николаос Германос си отива от живота през януари същата година.

1941: По време на нацистката окупация германците използват панаирните палати като складове и взривяват сградите на TIF, преди да напуснат града. След това панаирното пространство остава затворено десет години.

1951: Министър-председателят Николаос Пластирас обявява повторното отваряне на TIF. За целта American Credit отпуска пет милиарда драхми и още един милиард за реклама.

1954: Американската палата представя първата телевизия със затворена верига (first closed circuit television), оставяйки гостите безмълвни, тъй като за пръв път могат да се видят на екран.

1955: TIF и цялата страна са белязани от експулсирането на гърците от Истанбул. Турската палата на TIF затваря преди края на панаира.

1957: Димитрис Вакондиос, служител на представителството на компанията Nestlé, създава първото кафе фрапе. Nestlé представя нова шоколадова напитка за деца, която се приготвя на момента, от разтворимо кафе в шейкър. По време на почивка Вакондиос искал да изпие обичайното си Nescafé Classic, но не можал да намери топла вода, затова смесил кафето със студена вода в шейкър.

1959: СССР представя три модела сателити „Спутник“ и най-големия ускорител на частици в света.

1960: Идеята за Международен филмов фестивал в Солун е лансирана за пръв път от филолога, неоелинист, университетски преподавател и член на Атинската академия Линос Политис и литератора кинокритик Павлос Занас и веднага е приета от TIF.

1961: Фестивалът на Песента се премества в Солун.

1963: Вследствие късо съединение възниква пожар на щанда на компанията „Патраики“,  най-голямата в Гърция производителка на памучни тъкани и готови облекла.

1964: Мис Свят Корина Цопеи, заедно с Мис САЩ Боби Джонсън, привличат погледите на всички посетители в панаирното пространство, а актрисата Елени Анусаки се появява в толкова секси вид, че полицията се опитва да й попречи да влезе в административната сграда на филмовия фестивал.

1970: Построена е кулата на Гръцката организация за телекомуникации OTE. Архитектурното творение на Александрос Анастасиадис става запазена марка на солунското панаирно пространство.

Превод от  английски : Здравка Михайлова, Атина

Източник: www.evropaworld.eu