Спектакъл по текстове на Петер Естерхази

Публикувано:
10:36ч / 09.11.2018г
Брой прочитания:
280
Брой коментари:
0

Спектакъл по текстове на унгарския писател Петер Естерхази беше представен на 8 ноември т.г. в Унгарския културен институт от Малко театро, Будапеща. Участваха Габриела Хаджикостова, която е и режисьор на представлението, Николай Иванов – ОМ – музика, ефекти: Кирил Над.

Малко Театро представи вече две успешни вечери (в памет на Имре Кертес и Шандор Мараи) в рамките на програмите на Унгарския културен институт в София. Тази година последва третата част на поредицата, която беше посветена на творчеството на Петер Естерхази. Изборът на заглавие на пърформанса – излязлата през 2008 г. книга на Естерхази „Никакво изкуство“ – не е случаен. Стремежът е на сцена да бъде поставен онзи Естерхази, който е разбираем за всички и е жизнеутвърждаващ, който позволява на пространството (игровото) да действа, да се запълни. Разбира се, не са пропуснати и текстовете от „големите творби”. Заимства се, естествено, от „Harmonia Caelestis”, „Записките на една „интелектуалка” и „Една жена”. Наред с това са използвани откъси и от произведения, които още не са преведени на български език (напр. „Каруцари”), или такива, които са преведени, но още не са добре познати на българската публика (напр. „Спомагателни глаголи на сърцето” в превод на Юлия Димитрова). Непреведените досега текстове звучаха в превод на именитата преводачка Светла Кьосева. Музикалният съпровод беше възложен на Николай Иванов – ОМ, един от най-известните български композитори и музиканти, написал музиката за множество филми, а също и за немалко постановки на Малко Театро през изминалите години. В пърформанса беше включена видеоинсталация от фотографии на Петер Естерхази – от обложките на книгите му, направените с него интервюта, филми-портрети и от старите снимки на семейство Естерхази.

Петер Естерхази (1950-2016) е унгарски писател, публицист, носител на престижната унгарска държавна награда „Кошут“, член-съосновател на Дигиталната литературна академия. Петер Естерхази е наследник на графовете Естерхази. През 1974 г. завършва математика в Университета „Лоранд Йотвьош“ в Будапеща. От 1978 г. е писател на свободна практика. Романите и разказите му са преведени на над двайсет езика, носител на множество престижни литературни награди в Унгария и чужбина. За творбите му са характерни интертекстуалността, цитирането, фрагментарността. По-важен за него е текстът, не толкова историята. На български са издадени следните негови книги: „Една жена“, пр. Светла Кьосева. „Спомагателни глаголи на сърцето“, пр. Юлия Димитрова и „Погледът на графиня Хан-Хан“, пр. Николай Бойков.

Повече снимки от спектакъла може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: Унгарския културен институт