Спомен с аромат на вино от Шатоньоф дю Пап

Публикувано:
07:26ч / 14.07.2020г
Брой прочитания:
362
Брой коментари:
0

Франция е една от страните, в които обичаме да се връщаме. Днес, по повод френския национален празник, реших да разкажа за един приятен спомен за селото Шатоньоф дю Пап, което посетихме преди три години. Разбира се, основната ни цел беше да опитаме местните вина, известни по цял свят, но не пропуснахме да разгледаме и онова, което е останало от прочутия замък, дал името селището.

През XIV в., папа Йоан XXII, който пребивавал постоянно в Авиньон, си построил тук лятна резиденция. Châteauneuf-du-Pape означава „новият замък на папата“. Днес от него са останали само няколко стени, които по-скоро приличат на театрален декор. От върха на хълма, където се е извисявал средновековният градеж се открива красив изглед към долината на река Рона.

Твърди се, че самите папи започнали тайно да произвеждат вино. Не знам дали е така. Със сигурност обаче се оказа невярна мълвата, че когато и да отидеш в Шатоньоф дю Пап, ще намериш отворени магазини, в които ще те поканят да опиташ вино. Нашата група се изсипа в селото в едно ранно юнско утро на 2017 г. и всички магазини се оказаха затворени. Екскурзоводката ни Руми беше научила от свои колеги името и адреса на винопроизводителя Филип. Отидохме пред къщата му и започнахме да го викаме. Естествено, проглушихме ушите на съседите и нямаше начин да не ни чуе самият Филип.

Симпатичен млад мъж излезе от къщата, усмихна ни се и ни поведе към магазина си, който се намираше наблизо. В демонстрацията на вината помагаше съпругата му, вече в напреднала бременност. Показаха ни и дълбокия зимник с бъчвите. Видяхме грамотите с отличинията за производителя, таблото с изображения на 13 сорта местно грозде. Купихме си бутилка и бяхме горди, че ще отнесем в България мостра от легендарното „Шатоньоф дю Пап“.

Накрая казахме на любезния домакин: „Мерси, Филип!“ и тогава той ни обясни, че всъщност се казва Даниел. Филип бил баща му. Не беше счел за нужно да направи това уточнение, докато проглушихме улицата пред дома му с викове: „Филип! Филип!“ Може с това да ни е запомнил. Ние пък помним Даниел Нюри със сърдечността му и с хубавите му вина.

Бутилката, която си донесохме оттам, вече отдавна е изпита, бременната съпруга на Даниел отдавна е родила, а ние запазваме спомена за онова прекрасно лятно утро с аромат на вино в Шатоньоф дю Пап.

Наздраве за 14 юли!

Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu