Създава се фонд „Франкофонията подкрепя жените“

Публикувано:
08:57ч / 15.07.2020г
Брой прочитания:
172
Брой коментари:
0

На 110-ата сесия на Постоянния съвет на Франкофонията представителите на 88-те държави членки на Международната организация на Франкофонията се срещнаха за първи път чрез видеоконференция на 8 и 9 юли 2020 г. под председателството на генералния секретар на Франкофонията Луиз Мушикивабо. Тази среща е допълнителна стъпка в преустройството на организацията, което има за цел да я направи по-силна, по-ефективна и съобразяваща се с нуждите на населението.

Сесията на Постоянния съвет на Франкофонията показа единството и солидарността в контекста на кризата с Ковид-19 и даде възможност на държавите и правителствата да потвърдят отново подкрепата им за генералния секретар в действията й за по-активна Франкофония.

Беше одобрено предложението за създаване на фонд „Франкофонията подкрепя жените“. Това е инициатива на генералния секретар в подкрепа на жените във франкофонското пространство, защото те понасят пълната тежест на социално-икономическите проблеми при кризи като тази, която преживяваме в момента.

Този иновативен проект за икономическа независимост на жените показва стремежа на Франкофонията да постави равенството между половете в центъра на своите приоритети. Дейностите на фонда „Франкофонията подкрепя жените” ще се осъществяват от асоциации, неправителствени организации и агенции за сътрудничество.

Информацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: OIF