Среща на българи, стажували в Индия

Публикувано:
17:01ч / 15.12.2015г
Брой прочитания:
1 184
Брой коментари:
0

Н. Пр. Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Индия у нас, за пореден път покани в резиденцията си българи, преминали през обучителни стажове в индийски институти, за да отбележат заедно Деня на индийското техническо и икономическо сътрудничество ITEC.

„Надявам се, че образователните курсове в нашата страна са ви помогнали да научите нещо ново, а и  за самите индийци, да почувствате духа им- каза посланик Сачдева. – Връзките между нашите народи са от векове, имаме много прилики в емоциите, в семейните отношения. Друга цел на тези курсове е да се създават мрежи между хора, дошли от различни страни. Контактите, които се създават по време на обучението, се запазват дълги гоини. Така че ще продължаваме да организираме такива курсове и ще окуражаваме повече хора да се възползват от тях.“

В отговор Владислав Спасов, ръководител на отдел „Южна и Югоизточна Азия“ в Министерството на външните работи, увери домакина на срещата, че от българска страна също ще има пълно съдействие, за да могат повече наши сънародници да се обучават в Индия, а и индийски учени по-често да идват у нас, защото сътрудничеството ни в областта на науката и технологиите ще дава резултати в бъдеще.“

Цветан Цветков, председател на Сметната палата връчи отличие на Н. Пр. Раджеш Кумар Сачдева за ползотворното сътрудничество между двете ни страни в областта на одита.

По време на срещата разговарях с четимира от бившите стажанти в Индия, които в момента работят в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Деница Дунчева през 2008 г. е била на работа в Държавна агенция за информационни технологии и съобщения и е взела участие в международен курс “English Speaking and Writing Skills”, организиран от Институт по бизнес и информационни технологии в Делхи и предложен от посолството на Индия в София по линия на програмата на индийското правителство за техническо и икономическо сътрудничество (ITEC),  за периода 31.01.2008 – 12.03.2008г.

„По линия на тази програма се възползват най-вече служители от държавната администрация“ – уточни Мария Веселинова, старши експерт в Изпълнителната агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ към МТИТС. Самата тя е участвала в курс по бизнес комуникация и IT умения (Business communication and soft skills), в института CMC Ltd. в Ню Делхи през учебната 2012-2013 година.

Колегата на Мария Веселинова Йордан Йорданов е преминал същия курс по бизнес комуникация през настоящата учебна година – върнал се е в България на 1 ноември!

В групата, с която разговарях, беше и Калина Иванова, която, научавайки от колегите си за възможността да стажува в Индия, вече подготвя документите си, за да кандидатства.

Подробности за самата програма ITEC може да намерите на следния сайт: http://www.indembsofia.org/bg/bilateral-relations/bulgaria/itec/general-information/

Срещата ни припомни и неповторимите вкусове и аромати на индийската кухня.

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки от срещата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук

 

Източник: www.evropaworld.eu