Румъния на Международния панир на книгата в София

Публикувано:
07:22ч / 11.12.2015г
Брой прочитания:
436
Брой коментари:
0

Между 8 и 13 декември 2015 г. се провежда 43-тото издание на Международния панаир на книгата в София, събитие, на което Румъния участва за втори път, след като миналата година нашата страна беше почетен гост. Министерството на културата на Румъния е организатор на националния щанд и на програмата на събитията.

Писателите, поканени от Министерството на културата за това издание на софийския панаир на книгата, са Петре Барбу, Чезар Паул-Бадеску и Стелиан Танасе. На щанда на Румъния ще се организират дебати и представяния на книги, като се започне от Младостта на Даниело Наниста и Светлина, моя любов от Чезар Паул-Бадеску (издадени на български от изд. „Парадокс“ в превод на Ванина Божикова), Театър х3 на Петре Барбу (изд. „Панорама+“, в превод на Иван Радев) и Раковски. Тайното досие на Стелиан Танасе, съст, (изд. „Гутенберг“, в превод на Иван Радев), до най-новите творби на поканените писатели.

Модерацията и преводът ще бъдат осигурени от Лора Ненсковска и Ванина Божикова, които са превели на български множество произведения от съвременната румънска литература и усърдно популяризират румънската култура в България.

Пълната програма на румънските събития на Международния панаир на книгата в София, издание 2015, е следната:

Петък, 11 декември

17.00, щандът на Румъния

Литературата и нейното популяризиране. Разговор с Чезар Паул-Бадеску, въз основа на романите Младостта на Даниело Наниста и Светлина, моя любов.

Модератор: Лора Ненсковска. Превод: Ванина Божикова

18.00, щандът на Румъния

Писането е само едно. Разговор с журналиста, белетрист и журналист Петре Барбу.

Модератор: Лора Ненсковска. Превод: Ванина Божикова.

Събота, 12 декември

12.00, щандът на Румъния

История и фикция. Разговор с белетриста, историк и журналист Стелиан Танасе въз основа на Раковски. Тайното досие и романите му.

Модератор: Лора Ненсковска. Превод: Ванина Божикова.

16.00, щандът на Румъния

Перспективи за съвременната литература. Среща с поканените писатели: Чезар Паул-Бадеску, Петре Барбу и Стелиан Танасе

Модератор: Лора Ненсковска. Превод: Ванина Божикова.

Министерството на културата благодари на издателствата, които взеха участие в организирането на изложбата на книги на националния щанд на Румъния: Адениум, Груп Едиториал Арт, Картя Ромъняска, Каса де едитура Макс Блехер, Каса Радио, Каса де париури литераре, Коринт, Куртя Веке, Хуманитас, Хуманитас Фикшън, Хаус оф Гайдс, Европейския Институт, Военно издателство, Държавен вестник, Немира, Никулеску, Оризонтури, Полиром, Тракус Арте, Трей, Тритоник, Букурещки университет, Вивалди, Время.

Медийни партньори: Agenţia de Carte, Bookaholic, Filme-carti.ro, Literatura de azi, Observator Cultural, SemneBune.ro.

Спонсори: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, SC Kandia Dulce SA.

Източник: Посолство на Румъния