Среща с писателя Петър Станчик в Чешкия център

Публикувано:
11:39ч / 19.10.2016г
Брой прочитания:
354
Брой коментари:
0

На 18 октомври в Чешкия център в София беше представена книгата „Мелница за мумии“ (изд. „Изида“) от писателя Петър Станчик в присъствието на автора. Премиерата беше открита от директорката на центъра Катерина Хуртаева. За книгата говори преводачът й на български език Красимир Проданов.

melnica-za-mumii-korica

Петър Станчик с наградата „Магнезия Литера”
Петър Станчик с наградата „Магнезия Литера” за 2015 г.

„Като ни повежда из потайностите на стара Прага, чешкият хит „Мелница за мумии”(спечелил най-голямата литературна награда в Чехия, „Магнезия Литера”) описва на скорост една вече далечна епоха с целия й блясък, сласт и… гастрономия. Затова не се учудвайте, че комисарят Дурман е повече в кръчмите и публичните домове, отколкото в полицейското управление. Порядъчно влюбен, той е обещал на любимата си да се оженят веднага след като разкрие сериен убиец. Но труповете се множат. Апетитните куртизанки, с които го среща съдбата – също…

„Мелница за мумии” е и криминален, и приключенски, и гурме роман, който извайва образа на Прага от втората половина на XIX век. И не на последно място – това е гротеска, игра с обстоятелствата, шеметна разходка из фантазията на автор, сравняван в Чехия с Нийл Геймън.“ – е отбелязано в информацията на издателство „Изида“ за романа.

По време на срещата му с българските читатели попитах писателя дали убийствата в романа го правят шокиращ за хора, които просто биха изпитали удоволствие да се потопят в описаната в него атмосфера на красива Прага от края на ХIX в. Петър Станчик ми отговори, че в живота имат и приятни, и страшни неща и трябва да го възприемаме в неговата цялост.

Писателят е известен и като автор на книги за деца. Една от гостенките на премиерата се поинтересува от популярната му в Чехия книга за „Всмукващия морков“, в която едно момченце, изпратено от майка си да донесе от градината морков за супата, вместо да извади моркова от почвата, бива всмукано от него навътре и попада в подземно царство. Там преживява различни приключения и накрая се връща в къщи, като междувременно е спечелило много приятели. Петър Станчик обясни, че е написал тази история заради двете си дъщери, които предпочитали компютърните игри пред книгите, най-вече заради интерактивността на тези игри. Затова той също приложил интерактивността като похват в книгата за моркова. Малките читатели имат възможност да отговарят на загадки и в зависимост от броя точки, които са получили за отговорите си, могат да си „купят“ 3 различни финала на книгата. Събралите най-много точки получават най-дългия и интересен финал, а онези, които не са отговаряли на загадките, ще трябва да се задоволят с по-краткия и обикновен завършек на историята. Вариант има и за онези, които са събрали някакъв брой точки, макар и малко. Въпреки тези писателски „хватки“ обаче, дъщерите на автора продължили да предпочитат компютърните си игри.

За разлика от тях обаче на срещата с Петър Станчик в Чешкия център в София имаше и деца, които го слушаха много заинтригувано, а после се подредиха в редичката за автографи. Имаше и млади хора, които знаеха чешки, и след премиерата се възползваха от възможността да поговорят с него на родния му език.

Самата аз разговарях с писателя със съдействието на преводачката Силвия Дерибеева от Чешкия център. Беше ми интересно дали освен различни исторически епохи – Средновековието, ХIХ в. – го интересувая и съвременността. Така научих, че новата му книга, която излиза тези дни, е на съвременна тема. Полюбопиствах какво е личното му мнение по една много актуална тема в момента – вероятността да има референдум за излизане на Чешката република от Европейския съюз. Той ми каза откровено, че, според него, Европа трябва да бъде обединена, но не в Европейски съюз като този в настоящия му вид. Уточни, че има предвид най-вече многочислената бюрокрация в ЕС.

Би ми било интересно след време да прочета негова книга на тази тема. Засега обаче с удоволствие ще пътъна в атмосферата на Прага от края на ХIX в. и в криминалната интрига на „Мелница за мумии“.

Автор: Гергина Дворецка

Още снимки от срещата с Петър Станчик в Чешкия център може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu