Startup Europe Week Sofia 2017

Публикувано:
08:47ч / 09.02.2017г
Брой прочитания:
172
Брой коментари:
0

Startup Europe Week е координирана инициатива на Европейската комисия, която цели да запълни празнина в информираността на предприемачите за условията, предлагани в различните райони на Европа. За разлика от други места по света, Европа се характеризира с регионално разнообразие и за това местното управление играе ключова роля в оформянето на европейските стартиращи предприятия с предлаганите рамки за регистриране на фирма, финансиране и данъчни облекчения. Включването на регионите в общ разговор за предприемачеството е важно условие за поддържането на конкурентоспособността и изгрaждането на предприемачески климат в Европа. Startup Europe Week отговаря точно на тази нужда. То е най-голямото предприемаческо събитие в Европа, което ангажира общоевропейска аудитория. Между 6 и 10 февруари 2017 г. за втора година ще се провеждат събития в повече от 200 града, в над 40 страни.

София се включва в тази инициатива със събитие на Startup Europe Week Sofia, което ще се проведе на 9 февруари 2017 г. с любезното гостоприемство на Дома на Европа от 12:00 ч. и ще продължи до вечерта, завършвайки с неформална част за общуване и създаване на контакти. Таз годишното издание на Startup Europe Week Sofia е посветено на иновациите и предприемаческата екосистема в България. Програмата предвижда дискусии на разнообразни теми, които запознават посетителите всеобхватно с различни аспекти на бизнес условията в София и България като европейски и държавни програми за подкрепа на бизнеса, легална рамка за развитие на бизнеса, водещи иновативни инициативи с дългосрочно въздействие и хоризонт, примери на български проекти – растеж от идея до успешна компания, социално предприемачество и др.

Участниците във форума са утвърдени и уважавани представители на всички тези измерения на местната бизнес екосистема, като Саша Безуханова – MOVE.BG, Светлин Наков – СофтУни, Милен Иванов – Founder Institute България, Искра Йовкова – GEM България, Ивайло Христов – DEV.BG и Фондация Стартъп, Биляна Димитрова – Адвокатска кантора DSP, Симеон Петров – Start It Smart I Pre-Accelerator и успешните проекти: EnhanCV – Георги Иванов и Волен Вълков, Българска наука – Петър Теодосиев, Roobar – Анита и Калин Класанови. Държавните и европейските програми са представени от Калин Маринов, Заместник-главен директор на главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (Министерство на икономиката) и Георги Янакиев, Икономически съветник към Представителството на Европейската комисия в България.

Специален гост на Startup Europe Week Sofia 2017 ще бъде Oгнян Златев, Председател на Представителството на Европейската комисия в България, който ще открие събитието. Инициативата Startup Europe Week се радва на голям интерес. Аудиторията й в социалните медии е многомилионна. В София директните участници в срещата през миналата година бяха няколко стотин активни и мотивирани личности. Тази година очакваме същото. Екипът, одобрен от Европейската комисия да организира форумa в София, рефлектира разнообразие. Той включва представители на неправителствени организации, младежки инициативи и стартиращи компании. Това са Гергана Стоянова от Start It Smart, Анна Дончева от Тук-Там, Мариана Дамова – основател на Мозайка. Ако все още не сте се включили в събитието, регистрирайте се сега.

Източник: Мариана Дамова