Архитектка показва картини върху коприна в БТПП

Публикувано:
14:54ч / 30.01.2023г
Брой прочитания:
437
Брой коментари:
0

Стилни картини, изрисувани върху естествена коприна, може да се видят до 10 февруари т. г. във фоайето на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Техен автор е арх. Ана Антова, която е избрала да покаже първата си изложба именно в БТПП.

Живописните платна бяха разгледани от дипломати, бизнесмени и журналисти на 24 януари по време на  първия за годината Евроклуб за началото на Шведското ротационно председателство  на Съвета на Европейския съюз.

На снимката вляво: Арх. Антова представя изложбата си пред Евроклуба

В творчеството на арх. Антова може да се открият елементи на сюрреализъм, кубизъм и сецесион. Тя сподели пред evropaworld.eu, че харесва Пикасо, но картините от тази нейна изложба са повлияни до известна степен от Иван Милев и Густав Климт. Изящните й рисунки върху коприна са изпълнени с богат колорит и причудливи форми. Една от тях е особено интересна – на нея се вижда възрастен мъж, минаващ покрай църква с камбанария. Арх. Антова поясни, че това е починалият наскоро художник проф. Галилей Симеонов. Тя му е ходила на гости в монтанското село, където живеел. Веднъж прекарала при него десетина дни. Той отишъл да я вземе от гарата с мотоциклета си. Най-много им харесвало да ходят на поляната с църквата, изобразена на картината. Там седели и си говорели.

Оригиналният стил в творбите на арх. Антова очевидно привлича вниманието на посетителите на БТПП. Девет от платната върху коприна вече са закупени.

Гергина и Владимир Дворецки

Повече снимки от изложбата може да видите тук.

Още информация по темата може да прочетете на сайта на БТПП.

Източник: www.evropaworld.eu