Стремително начало на втория Софийски фестивал на музикалния театър

Публикувано:
16:42ч / 01.07.2022г
Брой прочитания:
228
Брой коментари:
0

Първата част на Софийския фестивал на музикалния театър премина под знака на „Фантомът на операта“! С прочутият мюзикъл на Андрю Лойд Уебър (постановка на академик Пламен Карталов в Музикалния театър) фестивалът бе открит на 24 юни. Импозантната фасада на Царската сграда на Военната академия и покритото с облаци нощно небе създадоха впечатляващ естествен декор.

За незабравимата атмосфера, на която се наслади многобройната публика, се постараха и младите изпълнители на основните роли Теменужка Трифонова (Кристин), Владимир Грудков (Фантомът) и Денко Проданов (Раул). Останалите актьори също се изявиха много добре, като симпатиите ни спечели дуото Тодор Велков (Ришар Фирмен) и Румен Григоров (Жил Андре). С артистичност и чувство за хумор те успешно влязоха в комичните образи на двамата собственици на театъра, подвластен на Фантома.

Изпълнителите от Музикалния театър доказаха, че могат да отговорят достойно на предизвикателството, заложено от композитора, на сцената да звучат едновременно няколко различни партии.

Освен в специалната постановка на „Фантомът на операта“, с която бе открит фестивалът, зрителите получиха възможността да чуят арии и дуети от този мюзикъл и в сборния концерт с хитове от Бродуей на 26 юни, отново на сцената в Парк Военна академия. Тогава отново се изявиха Теменужка Трифонова, Денко Проданов, Владимир Грудков, а режисьорът на концерта – Александър Мутафчийски, поднесе приятна изненада, като също се превъплъти във Фантома и изпълни дует с Олга Михайлова-Динова (Кристин)  на английски.

Освен изброените имена, в концерта-спектакъл „Една вечер с хитовете на Бродуей“ участваха солистите: Марияна Арсенова, Людмила Козарева, Владимир Грудков, Александър Панайотов, Пеньо Пирозов, Христо Сарафов, Богомил Спиров, Боян Шахов (гост), балетът и оркестърът на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов. Прозвучаха откъси от мюзикълите: „Кабаре“, „Котки“, „Чикаго“, „Мис Сайгон“, „Булевардът на залеза “,„Исус Христос суперзвезда“, „Зорба гъркът“ и популярни световни хитове като „Con te partiro“, „Sei perfetta per me“, „Volare“, и др.

На финала всички участници в спектакъла изпяха заедно „Somewhere over the Rainbow“ от „Магьосника от Оз“, a част от зрителите следваха ритъма със запалени светлинки на смартфони. Истинска духовна прегръдка между изпълнители и публика!

И този път домакинът на събитието, началникът на Военна академия генерал-майор Тодор Дочев, поднесе букет на сопраното Марияна Арсенова, директор на Музикалния театър, и изрази възхищението си от представлението.

За първи път в историята на фестивала, бе проведен уъркшоп с известния сръбски режисьор Небойша Брадич, който разказа за историята на мюзикюла като музикален жанр. Неговата презентация в сградата на Музикалния театър привлече голяма аудитория. Брадич изтъкна, че първата постановка на мюзикъл (на The Black Crook в Ню Йорк през далечната 1866 г). е продължила цели пет часа и половина. Той разказа за различните пътища за създаването на мюзикълите – като драматизация на роман, адаптация на пиеса и дори на филм. Сръбският режисьор, който постави на софийска сцена „Цигулар на покрива“, разкри, че любимият му мюзикъл е „Клетниците“.

Софийският фестивал на музикалния театър продължава на 1 юли от 19 ч. с мюзикъл по филма „Някои го предпочитат горещо“, представен от Народния театър в Ниш, Сърбия. На тази дата спектакълът ще се играе на сцената на Музикалния театър.

Гергина и Владимир Дворецки

Източник: www.evropaworld.eu