Разнообразна програма на Софийския фестивал на музикалния театър тази седмица

Публикувано:
13:09ч / 30.06.2022г
Брой прочитания:
265
Брой коментари:
0

На 1-ви юли от 19:00 часа на сцената на Музикалния театър гостува мюзикълът “Някои го предпочитат горещо“ на Народен театър – Ниш, Сърбия. Спектакълът е част от Софийския фестивал на музикалния театър. Мюзикълът е по мотиви от едноименната филмова комедия от 1959 година на Били Уайлдър. В ролята на Шугър Ковалчик, изпълнена от неповторимата Мерилин монро, гледаме звездата на Народния театър на Ниш – Драгана Михалович. В другите главни роли й партнират Александър Маринкович (Джо/Джозефин) и Урош Милойевич (Джери/Дафни). Маринкович, който е режисьор и изпълнител на една от главните роли, се изявява на сцената на Народния театър на Ниш от 25 години= Там е изиграл повече от 50 роли, с които е гостувал и на други театри в Сърбия.

С „Някои го предпочитат горещо“ Маринкович прави първия си режисьорски опит в мюзикъла. „Моят мюзикъл е почит към любимата ми филмова комедия, едно великолепно актьорско трио и един популярен режисьор. Да живее мюзикълът!“ – признава той. Драматург на спектакъла е Бранислав Недич, автор на сценографията и костюмите – Катарина Павлович, музикален сътрудник – Ирена Попович Драгович, хореограф – Небойша Громилич. В мюзикъла участва почти цялата трупа на театъра, балетът и оркетърът на Народен театър – Ниш.

Мюзикълът „Кой е Големанов“ на Държавна опера – Русе гостува на 2 юли, събота, от 20:00 часа на Софийския фестивал на музикалния театър на сцена Парк Военна академия. Иво Сиромахов създава либретото по пиесата на Ст. Л. Костов „Големанов“, която е изключително актуална и днес. Сатирата, изказана чрез текста на либретиста и въплътена в музиката на композитора Георги Костов, превежда публиката през злободневните теми за властта и отговорността до съществените въпроси „Какви сме ние?“ и „Как искаме да живеем?“. А дали във всеки от нас не дреме по един Големанов?

Забележително е превъплъщението в ролята на Големанов на любимия солист на Държавна опера – Русе Стоян Стоянджов. Той споделя, че за него този образ е живо съприкосновение с днешната реалност. В ролята на съпругата му, министершата Големанова, ще видим атрактиваната и гласовита Андреана Николова. Като Горилков ще се изяви винаги забавният и артистичен Иван Пенчев, а журналистката Поповска ще бъде представена от чаровната Нели Петкова. Мюзикълът се играе в памет на неговия постановчик, професор Светозар Донев. Режисьор е Сребрина Соколова. Дириигент – Маестро Свилен Димитров. Участват солисти, балет и оркестър на Държавна опера – Русе.

На 3 юли, неделя, от 20:30 часа Балет „Арабеск“ представя своята Лятна гала на сцена Парк Военна академия в рамките на второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър (24 юни – 17 юли). В програмата са включени спектакъла „Следобедът на един фавн“ на хореографа Мила Искренова и специално подбрани фрагменти с хореография на Аршак Галумян (Германия), Ангелина Гаврилова, Мириам Енгел (Израел), Филип Миланов и Боряна Сечанова.

Днес „Арабеск“ е не просто трупа от световна класа, но и своеобразна школа за изпълнители и хореографи, генератор на идеи, източник на информация за случващото се в света на съвременния танц. Фрагментите, които ще представят различните хореографи, се характеризират с личен, колоритен и уникален език, базиран както на съвременни танцови техники, така и на театрални методи. Хореографските откъси вълнуват публиката по деликатен начин, с физическа и емоционална дълбочина. Участва трупата на Балет „Арабеск“.

Гледайте най-актуалните заглавия в жанра на мюзикъла и съвременния балет от 24 юни до 17 юли на Софийския фестивал на музикалния театър – сцена Парк Военна академия. Участват музикално-театрални трупи от България, Сърбия и Северна Македония. Фестивалът се провежда с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития.

Билети на сайта https://musictheatre.bg/ и на касата на Музикалния театър (тел. 02/ 943 19 79). Два часа преди всеки спектакъл на каса на входа на Военната академия.

Още по темата на сайта ни:

Утвърдени режисьори водят семинари за мюзикъл и балет на Софийския фестивал на музикалния театър

Започва Софийският фестивал на музикалния театър

 

Източник: Национален музикален театър