Света Филотея, покровителката на Атина

Публикувано:
15:20ч / 25.02.2021г
Брой прочитания:
461
Брой коментари:
0
На 19 февруари в гръцката столица се почита паметта на Света Филотея (гръцки: Филотеи) Атинска считана за покровителка на града. По инициатива на кмета на атинската община Филотеи-Психико, Димитрис Галанис, се състоя прожекция на документалния филм на Мария Хадзимихали-Папалиу (https://mariapapaliou.com/) Филотея, светицата на Атина. Става дума за драматизиран документален сюжет на историческа тематика, който откроява образа, живота и дейността на тази забележителна фигура от атинския живот през 16-и век, свързана с цяла глава от историята на града. Въпреки значимостта на нейното дело, Света Филотея не е дотам известна и на самите гърци и филмът идва да запълни тази празнота. Кинотворбата за Света Филотея е заснета в Истанбул, Венеция, Атина и на някои от гръцките острови, за да може Папалиу максимално да пресъздаде и драматизира различни аспекти от живота и социалните дейности на централния образ. Филмът е участвал в международни кинофестивали и е получил изключителни отзиви от критиката.

След премиерата му на 21-ия Фестивал на документалното кино в Солун (2019) продължава да шества по фестивални сцени, в дигитални участия и платформи, както в Европа, така и в Америка, като е отличен със специално споменаване („Special Mention for Documentary”) на Фестивала на гръцкото кино в Лондон (London Greek Film Festival 2019). Творческата биография на Мария Папалиу включва филми за проблемите на хора с увреждания („Борбата на слепите“), за положението на жените в Гърция („Женски портрети„) или за историята на емблематични за гърцизма места като древна Ликия, на днешното турско малоазиатско крайбрежие, Делос – свещения остров, където богинята Лето ражда близнаците Аполон и Артемида, Миконос и др.

Родена е през 1522 г. в семейството на заможния атински първенец Ангелос Бенизелос със името Ревула, умалително от Параскеви. Родният й дом, уникален образец на поствизантийска архитектура от 16-17 век, е считан за най-старата сграда в Атина и бе реставриран преди няколко годни, като днес привлича погледа на всеки, който се разходи из Плака – квартала на боговете под Акропола. Рано и не по нейно желание омъжена за много по-възрастен от нея, останала вдовица на 14, на 17-годишна възраст тя става монахиня и разгръща значима благотворителна и социална дейност в Атина от 16-и век, под османско владичество. Богатската щерка, отказала се от мирския живот, изразходва състоянието си в помощ на бедните, страдащите и преследваните, осигурявайки подслон на претърпели насилие жени, откупувайки мъже и жени от робските пазари, създава първото училище за момичета. През нощта на 2 срещу 3 октомври 1588, по време на всенощно бдение отслужвано от монахините в почит на патронния светия на Атина Свети Дионисий Ареопагит османците нахлуват, залавят Филотея и след изтезания я оставят полумъртва пред манастира й. На мястото, където издъхва, в днешния атински район Калогреза, днес се издига храмът „Света Филотея“ и кварталът носи нейното име. Канонизирана е от Патриарх Матей II Константинополски с цел укрепване православната вяра на гърците в онзи бурен период от османската история и управлението на Сюлейман Великолепни.

Дейностите на Света Филотея и нейната борбеност да промени света са онова, което я свързва със съвременността и неслучайно тя е смятана за предтеча на Гръцката революция от 1821 г., чиято 200-годишнина страната отбелязва тази година. Затова община Филотеи-Психико, където са се намирали поземлените владения на семейството на светицата, а днес и църквата, която носи нейното име, организираха събитието в нейна памет. Прожекцията по време на честването в Атина е подкрепена от Дружеството за права на жените и равноправие между двата пола „Μωβ/Мов“, от културно сдружение „Енос“ и от Културна асоциация „Света Филотея Атинска“ в Монпелие, Франция, и бе проследена от женски организации и университетски катедри от Европа и Америка. Излъчването на филма в Youtube канала на община Филотеи-Психико бе осъществено с подкрепата на Националната комисия на Гърция за ЮНЕСКО.

Двете снимки тук са на свети мощи и реликви в кварталната църква „Агия Филотеи“, откъдето е и основната снимка към настоящата публикация: празнично украсената икона на Света Филотея, която се намира в същата църква. И трите са направени от Благородна Филевска в дните преди 19 февруари, когато се почита паметта на светицата.

Паралелно в честванията се включи онлайн и активистката за правото на момичетата да получат образование Малала Юсуфзаи (Награда на Европейския парламент за свобода на мисълта „Сахаров“ – 2013, и награда на Международна амнистия). Родена в семейството на пущунския просветен деец Зиаудин Юсафзаи през 1997 г., тя става известна с публикациите си в защита на възможностите за образование на момичетата в долината Суат, където талибаните правят опити за тяхното ограничаване. Извършеният срещу нея през 2012 атентат, при който е простреляна в главата, предизвиква широк отзвук не само в Пакистан, а и отвъд границите му. В съавторство с Кристина Лам тя написва I Am Malala: The Story of the Girl Who Stood Up for Education and was Shot by the Taliban (2013), българско издание „Аз съм Малала“, (изд. „Обсидиан“, София 2014, прев. Надежда Розова).

Ще завърша с още една любопитна подробност, свързана със светицата: снимката с мраморната плоча е правена от мен. Намира се на улицата в квартал Филотеи, където живея, ул. „Граму-Вици“, и надписът на нея гласи: „На това място през 1937 година Света Филотея се явява на наша съгражданка и предупреждава, че страната ни ще бъде завладяна от германците, но окупацията няма да продължи дълго“. Става дума за германската окупация на Гърция 1941-1944.

Здравка Михайлова, специално от Атина, Филотеи

 

Източник: www.evropaworld.eu