Старата черница във Велики Преслав – претендент за „Европейско дърво на годината 2021“

Публикувано:
06:57ч / 24.02.2021г
Брой прочитания:
151
Брой коментари:
0

На 22 февруари започна последната седмица за гласуване в европейския конкурс, търсещ любими дървета и историите, които ги свързват с хората и те завинаги остават в сърцата и спомените ни. Онлайн гласуването, чрез което се избира „Европейско дърво на годината”, продължава до 28 февруари на интернет страницата www.treeoftheyear.org.

В единадесетото издание на конкурса любопитни, усмихващи и трогателни истории разказват дървета от 14 държави на възраст между 60 и 1000 г. Всяко от тях е намерило своето място в живота на хората като важен член на общността им, свидетел на исторически събития, участник във веселби, празници и обичаи, пазител на тайни, лични преживявания и случки. Независимо от вида, годините, мястото, на което растат, всички тези дървета се отличават с едно – вниманието, обичта и почитта на хората към тях, породена както от силното им излъчване, така и от общите спомени, които ги обвързват.

С историите и снимките на всички тези забележителни дървета можете да се запознаете на интернет страницата на конкурса и да изберете онези две от тях, които са ви впечатлили най-много, за да ги подкрепите с гласа си. До момента 14-те финалиста са събрали над 425 хил. гласа от природолюбители и съмишленици на идеята от Европа и други части на света.

Тази година България се представя от Старата черница във Велики Преслав, която от 450 години е безмълвен наблюдател на живота на преславяни, любимо място за срещи, отдих и събития. Сред многобройните истории, на които дървото е станало свидетел през вековете, една случка е свързана с преминаването на Стефан Караджа и неколцина хайдути през Преслав по пътя им към Котленския Балкан. Тогава войводата не само че успява с хитрост да се спаси от преследващия го Али Ефенди, началник на вилаета, а и го прави за смях пред аскерите му и цялото население, като отсяда в кръчмата, която тогава се е намирала срещу самия конак, и в чийто двор по онова време е растяла черницата.
И тази година конкуренцията е силна, като за момента нашето дърво се подрежда на 7-о място в класирането с 24346 гласа. Подкрепата за Старата черница през последните дни ще е от значение за крайното място, което тя ще заеме, като при повече гласове, може да се изкачи още по-напред в класацията.

Съгласно условията на конкурса след 22 февруари броят на подадените гласове ще бъде скрит, за да се запази победителят в тайна до официалното му обявяване. Във временното класиране преди скриването на гласовете с над 64 хил. гласа води хилядолетният дъб в Летина, Испания, около който се твърди, че в миналото са танцували и празнували вещици. Той е следван от древния чинар в Русия, който е вдъхновявал с красотата си писателя Александър Бестужев-Марлински, и от чинара в Куринга, който заради огромната си обиколка днес е най-голямото дърво в Италия.

Кое ще бъде „Европейско дърво на годината“ за 2021-ва и как се подреждат неговите подгласници ще стане ясно на церемония по награждаване на 17 март 2021. Тази година тя ще се проведе онлайн, като част от конференцията „Засаждаме своето бъдеще“, под патронажа на евродепутатите Лудек Нидермайер и Михал Визик. Съдомакини на събитието ще бъдат Европейската организация на собствениците на земи (ELO) и министърът на външните работи на Чехия Томаш Петржичек.

 

Източник: Фондация „ЕкоОбщност“