Световен форум на демокрацията 2016 в Страсбург

Публикувано:
12:09ч / 18.11.2016г
Брой прочитания:
224
Брой коментари:
0

„Демокрация и равенство: каква е ролята на образованието?“ – това беше темата на тазгодишния Световен форум на демокрацията, който се проведе в Страсбург от 7 до 9 ноември 2016 г. Във форума участваха учени, политици и млади хора от различни краища на света – 140 докладчици от 60 страни и над 2 000 участници от 100 страни, които дискутираха по два тематичните акцента:

  • Гражданство, демокрация и образование
  • Преодоляване на социалните различия чрез образование: възможно или не?

Конкретни идеи и проекти бяха представени в 19 лаборатории в рамките на форума, който се организира от Съвета на Европа в партньорство с Общинския съвет на Страсбург, Големия източен регион и френското правителство.

По време на заключителната сесия на Световния форум за демокрацията беше обявен и тазгодишният носител на наградата за демократични иновации. Това е германската инициатива Kiron в подкрепа на висше образование за бежанците по цял свят.

Инициативата Kiron съществува от 2015 г. и дава възможност на бежанците да се учат, независимо какъв е техният правен статут. Моделът на обучение съчетава онлайн и офлайн елементи и се предлага безплатно и независимо от местонахождението на човека. Учебната програма се основава на интензивни онлайн курсове, осигурени от партньорски платформи. Целта на Kiron е да се насърчи интеграцията в приемащата страна и да се създадат дългосрочни перспективи за разселените лица. Ето защо Kiron включва и езикови курсове, както и програми за наставничество и партньорство.

Освен отличената германска инициатива за наградата имаше още две номинации измежду близо 40 проекти, представени в лабораториите:

– Инициатива за граждансо образование MaYouth (Зимбабве)

– Демокрацията в практиката  (САЩ/ Боливия)

През 2017 г. Световният форум за демокрацията ще бъде посветен на проблема с разрастващия се популизъм и ще бъде обсъждана ролята на политическите партии и медиите в този контекст.

 

 

 

Източник: wcd.coe.int