Тайландски полъх в центъра на София

Публикувано:
21:35ч / 20.05.2016г
Брой прочитания:
517
Брой коментари:
0
На 19 май 2016 г. пред Народния театър „Иван Вазов“ човек можеше да попадне за малко в Тайланд. Звучеше автентична музика, на временна дървена сцена танцуваха тайландки в ярки, екзотични за нашите очи костюми…
Денят на тайландската култура беше организиран от Посолството на Кралство Тайланд за Румъния и България под егидата на Столичната община. Домакини на събитието бяха Н.Пр. посланикът на Кралство Тайланд за България и Румъния Комгрит Варакамин, както и почетният консул на страната в България Виктор Меламед. 
Зрителите имаха възможността да видят не само традиционни за страната танци, а и изпълнения на древното тайландско бойно изкуство „муай буран“ – първообраз на популярния днес национален спорт „муай тай“, да опита небичайни за нас ястия. Мастършеф Андре Токев, който вече от 15 години участва заедно с Виктор Меламед в подобни прояви за запознаване на българите с Тайланд, разказа накратко за особеностите на местната кухня. Прочутият готвач обясни, че тайландските му колеги не подлагат продуктите на дълга термична обработка, за да се запазят полезните им качества. По тази причина тайландските ястия се готвят бързо. Използват се много морски дарове – в почти всяко ястие има скариди, които там са евтини. Както и в други азиатски страни, се готви с пикантни подправки, но не чак толкова остри, както в Индия. Употребява се джинджифил, лимонова трева, но и познатите у нас тиквички и патладжани. 
Програмата в Деня на Тайланд беше разделена на две части – сутринта и следобед – и винаги край импровизираната сцена имаше многобройна публика, заинтригувана да научи повече за далечната страна.
Посланик Комгрит Варакамин използва повода, за да каже хубави думи за работата на почетния консул на страната си в България Виктор Меламед, и да му направи приятелски подарък: фланелка с тематична рисунка от Тайланд.
А много от присъстващите със сигурност си набелязаха тази страна като желана бъдеща дестинация.
Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu