Театър „Мануел“ във Валета

Публикувано:
14:31ч / 27.03.2018г
Брой прочитания:
787
Брой коментари:
0

По повод Международния ден на театъра днес ви разказваме за Театър „Мануел“ в столицата на Малта, Валета, където бяхме преди около година. Построен е през 1731 г. и е един от трите най-стари действащи и досега театри в Европа – другите два са „Олимпико“ във Виченца, Италия, и театърът на остров Хвар, Хърватия.

IMG_2404IMG_2397_Easy-Resize.comРазмерите на Театър „Мануел“ са по-скоро скромни, но самата зала и особено таванът й, са впечатляващи. Създаването му е финансирано от Великия магистър Антонио Мануел де Вилйена, чийто бюст днес се намира на видно място в музейната част на сградата (снимката вдясно). Португалецът, чието име впоследствие носи театърът, си е поставил за задача да създаде място за „прилични забавления на народа“ (ad honestam popoli oblectationem) – този надпис е изписан и над главния вход на театъра. Великият магистър е искал да предпази младите рицари хоспиталиери от непристойни забавления, а и да даде на жителите на Валета средище за срещи с изкуството. На сцената му се изпълнявали опери, трагедии и комедии. По времето на Антонио Мануел де Вилйена страдата се е наричала „Обществен театър“ (Teatro pubblico). Под Британско владичество името вече е Кралски театър.

1866 г. е драматична за театъра, защото тогава близо до самия вход на малтийската столица е построена Кралската опера – много по-импозантна сграда, където започват да се представят най-престижните спектакли в града. През 1873 г. Кралският театър официално е наречен „Мануел“ и за кратко възвръща централното си място в културния живот на Валета, докато трае ремонтът на Кралската опера след пожар, но когато тя е възстановена, театър „Мануел“ отново запада. По това време бедняци започват да преспиват в ложите на балконите му срещу дребни суми. През Втората световна война пък приютява жертви на бомбардировките.

IMG_8699IMG_2396Войната слага край и на съперничеството му с Кралската опера, която бива непоправимо разрушена от бомбите, и театър „Мануел“ възвръща славата си, която има и до днес. На сцената му се представят театрални, танцови и музикални спектакли.

През тази година театър „Мануел“ се включва в културната програма на Валета, Европейска столица на културата. Още в началото на миналата година, когато го посетихме, в преддверието му имаше брошури за събития през 2018 г.

Когато няма представления, е отворен за посещения на туристи, които могат да разгледат залата и музейната експозиция към него. В нея може да се проследи историята на театъра, да се видят костюми от някогашни представления и дори механизмите, с които са били създавани звуковите ефекти (снимката вдясно).

Специално табло показва хронологията на по-важните събития от съществуването на театъра. Аудио гидове дават подробности за всеки експонат.

IMG_2413IMG_2411Разбира се, най-вълнуващият момент е влизането в самата зала. Тя е претърпяла реконструкции през годините, но автентичността й е запазена. Голямата сцена, богато украсените с орнаменти балкони пренасят посетителя в други времена. Театър „Мануел“ има и своята версия на „Фантомът на операта“ – според градската легенда, в него също витае призрак. Това е жена, облечена в черно, която понякога се появявала в ложата на втория балкон до сцената (на снимката вдясно). Твърди се, че някога жената е паднала от този балкон, гледайки спектакъла, и оттогава призракът й се навърта тук.

Разходката до театър „Мануел“ във Валета е приятна и по още една причина: той се намира на тясна уличка, която завършва на морския бряг и в това има красив символ, защото морето дава широта на погледа ни, както и досегът с голямото изкуство.

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки от театър „Мануел“ може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.“