Театърът книжарница „Ел Атенео“ в Буенос Айрес

Публикувано:
15:47ч / 27.03.2018г
Брой прочитания:
1 398
Брой коментари:
0

DSC04652 - CopyDSC04683_Easy-Resize.comКнижарница „Ел Атенео Гран Сплендид“ в Буенос Айрес се намира в сграда, построена през 1860 г., в която през 1919 г. е открит театър „Гран Сплендид„. Той е разполагал с 1050 места. По-късно се използва и като киносалон. От 2000 г. е превърнат в книжарница.

В София също има два киносалона, преустроени в книжарници: „Хеликон“ се настани там, където беше кино „Витоша“, а „Гринуич“ – в кино „Млада гвардия“, но днес по нищо не личи, че това са били киносалони, докато „Ел Атенео“ пази автентичната атмосфера на театрален салон.

Ложите са станали читални. Книга можеш да почетеш и там, където са били пространствата покрай редовете със столове.

Сцената е кафене и на нея човек действително може да се почувства като част от голям спектакъл, посветен на книгите.

DSC04687_Easy-Resize.comDSC04656_Easy-Resize.comА книгите тук са много, разпределени са по жанрове. Може да се намерят какви ли не четива, включително и дебели томчета с хороскопи за кучета (снимката вдясно).

Полюбопитствахме дали се продава някоя българска книга, но отговорът беше отрицателен. По балконите има и дълги стелажи с дискове.

През 2008 г. Guardian поставя „Ел Атенео“ на второ място сред десетте най-красиви книжарници в света. Когато я гледа, човек неволно си мисли колко хубав театър е била по-рано. А дали някога в нея няма отново да се играят представления? Но пък тогава на мнозина би липсвало това толкова оригинално място за книги.

Още снимки от „Ел Атенео“ може да видите тук.

Автор: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu