Три филма са номинирани са Европейската награда LUX

Публикувано:
21:00ч / 14.12.2020г
Брой прочитания:
322
Брой коментари:
0
По време на виртуална церемония за Европейските филмови награди в Берлин, в събота бяха обявени филмите финалисти за наградата на публиката LUX: „Още едно”, „Тяло Христово” и „Колектив”.

„Поздравления за екипите на трите филма, които току-що бяха номинирани в Берлин за наградата LUX! Всички номинации са фантастични и всяко заглавие е достойно за победител. Всички филми са много различни, но са с изключително художествено качество и носят ясно социално послание, което заслужава да бъде чуто в целия ЕС и извън него“, заяви в събота вечерта Сабине Верхейен (ЕНП, Германия), председател на комисията на ЕП по култура и образование.

Тя също така покани всички европейци да гледат филмите и да гласуват за тях. „Искаме европейските граждани да бъдат част от наградата, особено сега, когато филмовият сектор е толкова засегнат от пандемията. За Европейския парламент наградата LUX е важен принос за популяризиране на европейската култура и общи ценности, които определят нашата идентичност и нашия начин на живот. Културата може да докосне сърцата и умовете на хората по начини, по които политиката никога няма да може“, добави тя.

Зрителите могат да гласуват от 13 декември 2020 г. до 11 април 2021 г.

„Още едно“ (Druk) на режисьора Томас Винтерберг (Дания), „Тяло Христово“ (Boże Ciało) на режисьора Ян Комаса (Полша) и „Колектив“ (Colective) на режисьора Александър Нанау (Румъния) са филмите, които ще се състезават за наградата на публиката LUX. Зрителите от ЕС вече могат да бъдат част от журито и да помогнат за определянето на победителя, като оценяват филмите чрез платформата luxaward.eu, която е активна от 13 декември. Гласуването ще приключи на 11 април 2021 г.

За трите номинирани филма ще бъдат осигурени субтитри на 24-те официални езика на ЕС. Прожекциите им в кината в ЕС ще бъдат насърчавани, доколкото позволяват настоящите здравни условия, като филмите ще бъдат допълнително подпомагани за увеличаване на видимостта им във всички държави членки и във Великобритания.

От 1 март 2021 г. евродепутатите също ще започнат да гласуват за своя фаворит чрез специална вътрешна платформа. Победителят ще бъде обявен на пленарното заседание на Европейския парламент на 28 април 2021 г.

Представяне на филмите

„Още едно“(Druk)копродукция на Дания, Швеция и Холандия с режисьор Томас Винтерберг, представя историята на група гимназиални учители, които решават да следват теорията, вдъхновена от норвежкия психолог Фин Скердеруд, който вярва, че хората се раждат с 0.05% алкохолен дефицит в кръвта. Те решават да експериментират, за да намерят обяснение на тази загадка.

„Тяло Христово“(Boże Ciało), копродукция на Полша и Франция с режисьор Ян Комаса, описва историята на двайсетгодишен мъж, който, докато е задържан в младежки център, преживява духовна трансформация и иска да стане свещеник. Поради криминалното си досие той не може да заема духовен сан. Той обаче случайно поема местна енория и предлага на местната общност нов подход към живота и религията.

„Колектив“(Colective), копродукция на Румъния и Люксембург с режисьор Александър Нанау, представя завладяващата история за съвместните усилия на лекари, държавни служители и най-вече на разследващи журналисти, които се сблъскват с корупционни практики, докато разкриват огромна здравна измама в Букурещ, след пожар в нощен клуб „Colectiv“.

Контекст

Носителят на наградата LUX на публиката, която се присъжда съвместно от Европейския парламент и Европейската филмова академия, в партньорство с Европейската комисия и мрежата от киносалони Europa Cinemas, ще бъде избран от евродепутатите и публиката, като двете групи ще имат еднаква тежест от 50%.

Номинираните филми ще бъдат прожектирани в целия ЕС по време на Филмовите дни „LUX“ или в рамките на Седмицата на публиката „LUX“ до 11 април 2021 г. Поради променящата се ситуация с COVID-19, кинопрожекциите са отложени за пролетта.

Наградата цели да насърчава творчеството и разнообразието в европейското кино, като подкрепя филми, произведени в Европа като подпомага преодоляването на езиковите бариери и трудностите при разпространението.

Допълнителна информация
Прес съобщение на ЕП: „Награда LUX: публиката и членовете на Европейския парламент ще изберат филма-победител“ (ноември 2020)
Прес съобщение на ЕП:„Наградата LUX ще бъде връчена съвместно от Европейския парламент и Европейската филмова академия“ (септември 2020 г.)
Допълнителна информация за предишните победители
Комисия по култура и образование

Източник: Европейски парламент