Писателката Селя Ахава в откровен разговор с българската публика

Публикувано:
10:03ч / 13.12.2020г
Брой прочитания:
682
Брой коментари:
0

Поредният чуждестранен участник в програмата на Софийски международен литературен фестивал, който тази година се провежда изцяло онлайн, беше финландската писателка Селя Ахава. Българските читатели я познават от дебютния й роман „Неща, които падат от небето“. За него тя получи наградата за литература на Европейския съюз и лично присъства на премиерата му в София през 2017 г. На 12 декември, тя се включи в разговора за новата й книга „Преди да изчезне мъжът ми“. Българският превод е на Росица Цветанова, а изданието – на „Колибри“.

Разговорът предизвика много въпроси, на които Селя Ахава отговаряше с присъщата си искреност и непринуденост. Модератор беше Кремена Димитрова.

Книгата е откровен разказ за преживяванията на самата авторка, която в даден момент научава от съпруга си, че винаги е искал да бъде жена. Дали на някои от читателите такъв сюжет ще се хареса или не, е въпрос на вътрешна нагласа. Истината е, че човек никога не може да е сигурен дали няма да попадне в подобна ситуация със свой близък – каза писателката. Самата тя е приела с разбиране желанието на съпруга си да заживее с идентичността, която си е избрал. По време на разговора тя говореше за бившия си съпруг в женски род, съобразявайки се с неговото желание да бъде възприеман така. Уточни, че е израснал(а) в работническо семейство в Англия, което показва, че е погрешно проблемите със сексуалната иидентичност да бъдат свързвани най-вече с интелектуалните среди.

Един от въпросите към писателката беше как се възприема книгата й от транссексуалната общност. Тя отговори, че е имало по-скоро разочарование, защото в романа не е представена гледната точка на нейния съпруг, който променя самоличността си. Само че, според Селя Ахава, това би била друга книга. Тя уточни, че образът на главната й героиня не е напълно идентичен със самата нея. В живота тя има и две деца, които по свой начин приемат случилото се.

Писателката сподели наблюдението си, че понякога авторът изживява в реалността нещо, което преди това е описал. Така е станало със самата нея: след излизането на дебютната й книга „Неща, които падат от небето“, където разказва за хора, които се сблъскват с непонятни и неочаквани събития в ежедневието си, й се случва нещо неочаквано и непонятно – признанието на мъжа й, което довежда до разпад на семейството им.

Сред темите на разговора беше и самият творчески процес. Селя Ахава пише и пиеси. Сподели, че по тази причина много обича ролята на разказвача в прозата си, тъй като в една пиеса такъв няма.

За финал Кремена Димитрова реши да зададе въпрос, несвързан с литературата: какво става с прекрасната градина на писателката. Това обаче отново я върна към романа й „Преди да изчезне мъжът ми“, защото се оказа, че поддържането на градината е било изцяло дело на нейния съпруг. След като той напуска дома им, градината за дълго време е изоставена и видът й е можел да послужи за илюстрация на онова, което е станало в самото им семейство. Постепенно обаче Селя Ахава поема грижата за нея. Със сигурност много от зрителите на виртуалната среща са възприели това като символ. Какво по добро доказателство, че с времето човек може да преодолее всеки шок и да си върне усмивката.

Автор: Гергина Дворецка

Още по темата на сайта ни:

Виртуална среща с финландската писателка Селя Ахава

Финландската литературна звезда Селя Ахава е в София

Източник: www.evropaworld.eu