Три лекции към изложбата за Света гора и българското изкуство

Публикувано:
12:45ч / 10.03.2021г
Брой прочитания:
164
Брой коментари:
1

Софийска градска художествена галерия има удоволстието да ви покани на три лекции към изложбата „Градина на духовността. Света гора и българското изкуство от първата половина на ХХ век“.

Първа лекция: „Българите и Атон до XIV век“.
Лектор – проф. Димо Чешмеджиев.
Дата: 10 март, сряда18:00 ч. СГХГ
Втора лекция: „Поклонничеството в Света гора днес. Една субективна гледна точка“.
Лектор – Димитър Стоянович
Дата: 17 март, сряда 18:00 ч.
Трета лекция: „Светогорската съкровищница на българската книжовност“.
Лектор: Свещеник Козма Поповски
Дата: 24 март, сряда, 18:00 ч.
***
В първата лекция „Българите и Атон до XIV век“ се разглеждат въпросите за появата на българите на Атонския полуостров и за възникването на първия славянски манастир там. Ще бъдат разгледани също и отношенията между българската държава и светогорските обители до края на XIV век. Лекторът, проф. Димо Чешмеджиев е преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и сътрудник в Кирило-Методиевски научен център към БАН.

17 март, сряда, 18:00: Лекция „Поклонничеството в Св. гора днес. Една субективна гледна точка“. Лектор – Димитър Стоянович. Тази лекция представя личните впечатления на лектора, посещавал Св. гора неколкократно. Лекцията дава възможност на публиката да се докосне до моменти от живота в светогорските манастири и представя гледната точка на един съвременен поклонник. Лекторът Димитър Стоянович е кино и телевизионен сценарист, завършил е история в СУ „Св. Климент Охридски“. Главен сценарист на поредиците на БНТ „Великите българи“, „Голямото четене“, „Българските събития на ХХ век“. Сценарист на документални и игралните филми. Водещ в предаването на БНТ „Култура.БГ“.

24 март, сряда, 18:00: Лекция „Светогорската съкровищница на българската книжовност“. Лектор: Свещеник Козма Поповски. Едно от най-големите достойнства на Светогорската общност е стремежът ѝ към познание и опазване на Словото. През вековете трудолюбиви отци и поклонници са събирали безценни кодекси, в които са се съхранили важни сведения за миналото. Книгите също имат свой живот и история, понякога свързана с различни приключения. Лекторът е гл. Специалист в Църковно-исторически и архивен институт към Българската патриаршия, преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и докторант към Кирило-Методиевски научен център към БАН.

Още по темата на сайта ни:

„Градинa на духовността. Св. гора и българското изкуство от първата половина на ХХ век“

Източник: СГХГ