„Цвете за теб…“ – послание в снимки от проф. Александър Федотов

Публикувано:
17:04ч / 07.03.2019г
Брой прочитания:
812
Брой коментари:
0

Изложба „Цвете за теб…“ със снимки на цветя, направени от проф. Александър Федотов по различни географски ширини, беше открита на рождения му ден, 6 март, в Руския културно-информационен център в София. Идеята за това красиво и вълнуващо отбелязване на 63-годишнината от рождението на без време напусналия ни известен учен, познавач на Изтока и любим преподавател, е на неговата съпруга Снежана Тодорова, председател на СБЖ.

Проф. Федотов, когото заради неговата човешка топлота и непринуденост всички, които го познаваха, винаги ще наричат Саша, много уважаваше жените и два дни преди Международния ден на жената, 8 март, те получиха като подарък не просто букети, а една многоцветна изложба. В тази красота имаше и тъга, защото виждахме усмивката на проф. Федотов само от портрета му, но неговият дух присъстваше на събитието и винаги ще бъде сред нас.

Мястото на изложбата не е избрано случайно. Проф. Федотов е руснак. Но голямата му любов към неговата съпруга го доведе в България и той я прие за своя втора родина. Често казваше: „Ние, българите“ и говореше езика ни така перфектно, че никой не би го помислил за чужденец. Неслучайно, като символ на любовта му към Русия и България, първите две снимки от изложбата са на брезова горичка, типична за Русия, и на български рози.

Много хора дойдоха да покажат уважението и обичта си към Саша. Сред тях бяха посланиците на различни държави – Аржентина, Азербайджан, Алжир, Армения, Кувейт, Казахстан, Куба, Венецуела, Палестина, което напомни, че проф.Федотов имаше приятели навсякъде.

 IMG_0142IMG_0144Някои бяха подготвили специални изненади за събитието, както става обикновено на рожден ден: всяка от жените, дошли на откриването на изложбата, получи картичка със снимка на цвете, направена от проф. Федотов, която може да видите на снимката вляво, а вдясно е изписаното на обратната страна на картичката пожелание от него, отправено приживе.

Певецът Христо Паскалев – Паскал поднесе своя музикален поздрав – две руски песни, едната от които – посветена на жената, а другата – популярната „Милион алых роз“. 

Кратко слово за своя талантлив и обаятелен сънародник произнесе Алексей Новосьолов, съветник по културните въпроси в посолството на Руската федерация.

Студенти на проф. Федотов бяха предоставили запис на последната му лекции за тибетската култура, изнесена на 25 ноември 2018 г. в Центъра за източни езици и култури при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Откъс от нея прозвуча в залата и гостите на изложбата можаха да чуят отново гласа на Саша – жизнерадостен, лъчезарен.

Силно развълнувана, съпругата му благодари на всички присъстващи и по отделно на всеки, допинесъл с нещо това събитие да се превърне в истински празник. А ние, присъстващите, имахме усещането, че те отново са заедно един до друг, както винаги са били. И сигурно не на един от нас усмивката през сълзи на Снежана припомни Пушкиновия стих: „Печаль моя светла. Печаль моя полна тобою.“

На 11 март отново ще бъдем заедно с вечно търсещия дух на проф. Александър Федотов – в Галерия София-прес ще бъде открита и друга изложба с негови снимки от последните му пътувания до Китай, Корея и Индия, озаглавена “ С обич от Изтока“.

Всъщност, Саша беше изпълнен обич към целия свят и тази обич беше и ще остане взаимна.

Автор: Гергина Дворецка

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu