Туристите са новите фенове на виенските балове

Публикувано:
13:32ч / 27.02.2024г
Брой прочитания:
145
Брой коментари:
0

Оперният бал 2024 г. © Ashley Taylor

Виенчани обичат баловете си, а сега и туристите. Балният сезон във Виена приключи с повече посетители и продажби от всякога. Според Стопанската камара на Виена решаващият фактор тази година се оказаха гостите от чужбина.

Балният сезон във Виена 2023/24 г. счупи всички рекорди. С около 560 000 посетители, които генерираха приходи от над 185 млн. евро, бяха надминати най-добрите показатели от предходната година. Виенските балове са си спечелили отлична международна репутация, което в крайна сметка беше решаващият фактор. Големият брой туристи, посещаващи баловете, ни помогна да надминем за пореден път миналогодишните рекордни стойности, казва Маркус Грислер, председател на отдел „Туризъм и развлекателна индустрия“ в Стопанската камара на Виена.

Юбилейният стотен Бал на цветята във Виенското кметство © Stadt Wien/Bohmann

Най-големите и най-известните балове за сезона бяха разпродадени още в началото на януари, като след това все още бяха налични само билети за вход след полунощ. „През есента не можехме да си представим, че ще успеем да достигнем миналогодишния успех. Това е така, защото през миналия сезон ефектът на наваксване след два отменени сезона със сигурност изигра своята роля. Търсенето на билети обаче бързо ни доказа, че сме грешили“, казва Грислер и прави равносметка със задоволство: 560 000 посетители, включително около 30 000 чуждестранни туристи, са посетили баловете във Виена, като всеки от тях е похарчил средно по 330 евро в сравнение с 320 евро през предходната година.

Оперният бал 2024 г. © Katharina Schiffl

Проучването за изминалия сезон на баловете, проведено по поръчка на Стопанската камара, дава подробна информация за отделните групи разходи. Най-голямото увеличение на разходите е в областта на вечерята преди бала, средно по 30 евро на човек, и фризьорството/козметиката, отново по 30 евро, които са се увеличили с около 45 процента. През 2023 г. разходите на човек са били по 21 евро за всяка една от групите. Цената на билетите за бала се е повишила умерено от 125 на 130 евро, докато средните разходи за гардероб/аксесоари/уроци по танци са намалели от 56 на 40 евро.

За следващите сезони Виена би искала да привлече повече чуждестранни гости. Потенциалът е огромен и той със сигурност може да бъде разширен с целенасочени оферти, смятат представителите на Стопанската камара на Виена.

Източник: Бюро за международни връзки на Община Виена в София