Музикалният театър за пръв път с номинации за „Златен кукерикон“

Публикувано:
13:46ч / 23.02.2024г
Брой прочитания:
149
Брой коментари:
0

За пръв път в историята си Националният музикален театър „Стефан Македонски“ е номиниран за театралните награди за хумор и сатира „Златен кукерикон“, които се връчват от Сатиричния театър „Алеко Константинов“. Това съобщиха в своя сайт нашите любими изпълнители от Оперетата, както традиционно се нарича тази културна институция.

Интересното е, че Музикалният театър е отличен с две номинации още при своя дебют в надпреварата за наградите „Златен кукерикон“. Първата номинация е в категория „Спектакъл“ за постановката на бродуейския мюзикъл „Целуни ме, Кейт“ от Коул Портър, Бела и Самюъл Спивак, режисьор Александър Текелиев. Втората е в категория „Награда за женска роля“. Номинирана е Илина Михайлова за ролята на Лили Ванеси – Катерина в същия спектакъл!

Илина Михайлова и Добромир Момеков в сцена от „Целуни ме, Кейт“ Снимка: Музикален театър

Имахме късмета да се насладим на премиерата на „Целуни ме, Кейт“ на 19 ноември м. г. Тогава главната женска роля се изпълняваше именно от Илина Михайлова, която по принцип е солистка на Държавна опера – Варна. Тя обаче гостува редовно на други оперни театри в България, както и в Музикалния театър. Атрактивното й сопрано е звучало и на много чуждестранни оперни сцени, като на Болшой театър в Москва, Театро Реал в Мадрид, Брюксел, Амстердам, Гент, Модена, Тренто, Парма, китайския град Нинбо и др. Илина Михайлова е любимка на световноизвестния тенор Хосе Карерас, който я покани да пее на бенефисните му галаконцерти в София и Атина.

Ще стискаме палци на любимия ни творчески екип на Музикалния театър до вечерта на 7 април т. г., когато в Сатирата ще се проведе церемонията по връчване на наградите „Златен кукерикон“ за 2024 г. Списъкът на всички номинирани може да прочетете тук https://satirata.bg/news/nominations-zlaten-kukerikon-2024.

Тези, които са пропуснали да видят номинирания спектакъл на Музикалния театър, може да му се насладят на 24 март т. г. Тогава обаче в главната роля ще играе не Илина Михайлова, а младата звезда Кръстина Кокорска-Криста.

Гергина и Владимир Дворецки

Сродни публикации на сайта ни:

„Целуни ме, Кейт“ на Музикалния театър ни пренася на Бродуей

„Влюбеният Шекспир“ трогна и зрителите на Сатирата

Източник: www.evropaworld.eu