Творба на Брукнер за пръв път в Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Публикувано:
12:04ч / 10.10.2023г
Брой прочитания:
313
Брой коментари:
0

На снимката: Кристиан Тилеман дирижира Новогодишния концерт на Виенската филхармония през 2019 г.

За първи път в рамките на Новогодишния концерт на Виенската филхармония ще бъде изпълнена композиция от австрийския композитор Антон Брукнер (1824-1896) във връзка с 200-годишнината от рождението му. Това бе съобщено днес, 10 октомври, във Фейсбук профила на световноизвестната музикална институция. В него беше обявена пълната програма на обедния концерт на 1 януари 2024 г., който по традиция се излъчва в над 90 страни, включително и в България, и се гледа от милиони зрители по цял свят.
Виенските филхармоници, сред които е и българката концертмайстор Албена Данаилова, ще свирят под палката на диригента Кристиан Тилеман. Тилеман, който т. г. бе избран за наследник на Даниел Баренбойм като музикален директор на Берлинската държавна опера, ще се изправи за втори път на диригентския пулт в Златната зала на „Музикферайн“. Премиерата му на този пост бе при Новогодишния концерт през 2019 г. Тогава той бе главен диригент на Щатскапеле Дрезден.


Тази година репертоарът съдържа цели десет произведения, които досега не са били изпълнявани на Новогодишния концерт. Това означава, че по-голямата част от програмата ще бъде изненада за редовните зрители и слушатели на тази популярна проява. Освен Брукнер, те ще видят и чуят неизпълнявани на Новогодишния концерт на Виенската филхармония произведения на Йохан Щраус-син (цели четири), на брат му Едуард Щраус, на Йозеф Хелмесбергер-син (две), на датския композитор Ханс Кристиан Лумбю и на Карл Комцак (роден в Чехия композитор, където е известен и с рожденото си име Карел Комзак), с чийто марш „Ерцхерцог Албрехт“ ще бъде открит концертът. В официалната програма не са вписани двата „неизбежни“ биса – „На хубавия син Дунав“ и „Радецки марш“.
Очаква се Новогодишният концерт на Виенската филхармония отново да бъде излъчван по дългогодишна традиция от БНТ и БНР.


Автор: Владимир Дворецки

Източник: Виенска филхармония