Моника Белучи – героиня във филм по комикс на фестивала „Синелибри“

Публикувано:
16:30ч / 10.10.2023г
Брой прочитания:
298
Брой коментари:
0

На снимката: кадър от филма „Диаболик: Джинко в атака“ от страницата на „Синелибри“ във Фейсбук

Изкушихме се да отидем семейно да гледаме „Диаболик: Джинко в атака“ на 9 октомври в уютния салон на Каза Либри. Знаехме, че филмът е създаден по италиански комикси за приключенията на антигероя Диаболик и неговия преследвач, полицая Джинко, така че предполагахме какво да очакваме от поредната им екранизация – всичко характерно за комикса: несложни характери, нескончаеми перипетии, съспенс, нереалистични ситуации и голяма доза наивитет.

Очакванията ни се оправдаха. Веднага ще уточним, че творбата на режисьорите Антонио и Марко Манети, определена като криминален екшън, всъщност е пародия. Тя много напомня за филмите от 60-те на миналия век за злодея Фантомас и следващия го по петите полицейски комисар Жув в изпълнение на големите френски актьори Жан Маре и Луи дьо Фюнес. Също като антигероя, измислен от писателите Марсел Ален и Пиер Сувестр, Диаболик умее да се превъплъщава в различни хора чрез майсторски изработени маски, така че никога не знаеш къде точно се намира. Разлика има в образа на преследвача: комисар Жув на Луи дьо Фюнес е изключително смешен, докато инспектор Джинко (Валерио Мастандреа) е свръхсериозен. Прекалената сериозност обаче на моменти също може да изглежда смешна, най-вече в романтичните сцени с херцогиня Алтеа ди Валенберг, която е влюбена в Джинко.

Моника Белучи и Валерио Мастандреа в най-новата екранизация по комикса за Диаболик, която излиза по екраните в Италия на 30 ноември т.г. Снимка: страницата във Фейсбук на филма

Ролята на херцогинята се изпълнява от Моника Белучи. Наскоро бяхме чели за нея, че тя не се притеснявала от бръчките и повечето килограми, натрупани с възрастта, но в този филм, заснет през 2022 г., я видяхме в по-друга светлина. Очевидно красивата актриса все пак е прибегнала до външна помощ, за да запази по-дълго младежки вид. Резултатът е едно наистина подмладено, но почти неразпознаваемо лице на Моника Белучи.

Затова пък ни беше приятно да разпознаем в образа на полицая Ролер младия актьор Алесио Лапиче, когото сме гледали в криминалната телевизионна серия „Имма Татарани“. Там той също играе млад полицай, който е влюбен в доста по-възрастната от него главна героиня, заместник-прокурор Татарани (Ванеса Скалера). Харесваме този сериал най-вече защото е заснет в любимия ни град Матера, област Базиликата, и много кадри ни потапят в мистичната му атмосфера.

И във филма „Диаболик: Джинко в атака“ се насладихме на красиви гледки от Италия, макар че действието се развива в измисления град Клервил. 

Тъй като идеята на фестивала „Синелибри“ е да представя екранизации по литературни произведения, се връщаме на литературния първоизточник, вдъхновил заснемането на „Диаболик: Джинко в атака“. Персонажът Диаболик е инвенция на Анджела Джусани (1922-1987). Известно време тя работи в издателството на съпруга си в родния й град Милано, но после се отдава на собствените си творчески проекти. Насочва се към комиксите. Първият й герой е боксьорът Биг Бен Болд, но той няма голям успех. Съдбата й се усмихва, когато случайно открива във влака забравена от някого книга за Фантомас. Той я вдъхновява за персонажа Диаболик. През ноември 1962 г. излиза първият брой от комиксите за него със сюжет, написан от самата Анджела. Впоследствие тя привлича в екипа си своята сестра Лучана. Това е началото на дълга поредица от успехи. Приключенията на Диаболик очароват десетилетия наред любителите на комиксите не само в Италия. По тях са създадени филмови адаптации, радио шоу, анимационен телевизионен сериал, видео игри и множество пародии.

„Диаболик: Джинко в атака“, е приятна за гледане. Изпълнителите на главните роли Джакомо Джаноти като Диаболик и Мириам Леоне като неговата съучастница и любима Ева Кант радват окото с външността си. Естествено, след като се знае, че сериите с Диаболик продължават, е ясно как ще завърши преследването му, колкото и хитри клопки да измисля непримиримият инспектор Джинко. И все пак през цялото време си мислиш как ли ще успее да се измъкне престъпникът и този път, така че въпреки предизвестения край, съспенс има.

Филмът се приема много добре в Италия. За 2023 е получил номинации за наградата „Давид на Донатело“ за визуални ефекти и за най-добра песен, както и номинации от Италианския национален синдикат на филмовите журналисти за кастинг режисьор, песен и саундтрак.

Забелязвате, че два пъти в номинациите се появява „песен“. Може би най-запомнящото се от филма е нещо без връзка с героите и интригата в него: песента, изпълнявана на едно инсценирано от инспектор Джинко балетно шоу. Струва ни се, че никой зрител няма да остане безразличен към нея.

Включвайки „Диаболик: Джинко в атака“ в програмата на „Синелибри“, екипът на фестивала доказва, че е подбрал филми за всеки вкус.

Гергина и Владимир Дворецки

Сродни публикации на сайта ни:

„Ваймар Експрес“: пътуване към мрачното минало на Фани Попова-Мутафова

Синелибри започна с „Клети създания“ на Йоргос Лантимос

Финландската звезда Алма Пьойсти отново на български екран на фестивала „Синелибри“

Филми за любовта ще доминират на фестивала „Синелибри“ 2023

Източник: www.evropaworld.eu