Унгарските мелничари Сабадош – едни достойни българи

Публикувано:
17:54ч / 24.02.2019г
Брой прочитания:
662
Брой коментари:
0

Свикнали сме документални изложби да се правят за известни исторически личности и събития. Унгарския културен институт в София дава пример как трябва да бъдат уважавани обикновените на пръв поглед хора, които са живели достойно. На 19 февруари в сградата на института бе открита изложба, посветена на унгарската мелничарска фамилия Сабадош. В края на 19 в. от Унгария към новоосвободена България тръгват с плаващи воденици унгарски икономически емигранти. Сред тях са основателите на рода Сабадош, Йохан и Мария, които, след като преминават през трудни изпитания, пътувайки по Дунава, се заселват в град Оряхово и там развиват мелничарството. Техните синове Имре – останал в Оряхово, Янош и Виктор – преселили се в Козлодуй, продължават започнатото от родителите си и също работят като мелничари – четем в книгата на потомъка на фамилията Венелин Сабадошев.

Г-жа Дьорди Димитров, директор на Унгарския културен институт в София покани Н.Пр. Текла Харангозо, посланик на Унгария в България, и Венелин Сабадошев, потомък на фамилията, да открият изложбата. На проявата присъства и Евгения Найденова, директор на Историческия музей в Оряхово, която прочете поздравителен адрес от кмета на града Росен Добрев.

Във встъхителните си думи Н. Пр. Харангозо припомни делото на унгарската мелничарска фамилия Сабадош от град Оряхово. В памет на нейните членове през септември 2018 г., в Годината на европейското културно наследство и в потвърждение на стремежа на Унгария и България да подкрепят разкриването, опазването и представянето на паметници, свързани с културното наследство в ответната страна, ние съвместно с Община Оряхово открихме паметна плоча в двора на дома, където семейството е живяло и работило усърдно години наред.

„Изложбата, която ще видите по-късно показва как нашите сънародници откриват своята нова родина в България, как се превръщат в органична част от нея и се интегрират тук, успявайки все пак през дългите десетилетия да опазят своята идентичност и култура“ – каза по-нататък в словото си посланичката на Унгария.

„Пристигналите от Апощаг в България унгарци са обикновени мелничари, които не забравят майчиния си език, а България прави всичко възможно те да намерят тук своя нов дом. България протяга приятелска десница към нашите деди и те с трудолюбие, прилежание и вяра се опитват да покажат достойнствата си и да предадат знанията си. Тази изложба е пореден пример за дълбоките приятелски отношения между нашите две страни, за укрепването на българо-унгарските християнски връзки, за опазването на паметта за нашите корени.“

„Бих искала да изтъкна някои качества на фамилията Сабадош, които могат да служат и са служили като пример на поколенията повече от столетие:

– професионализъм, взискателност, качество, безкористен труд в името на семейството и общността;

– благородство, дарения, подпомагащи населението, бедните, слабите и онеправданите, подпомагане и ненатрапчива подкрепа за нуждаещите се;

– жертвоготовност: участвали са в боевете на първата Балканска, Междусъюзническата и Първата световна война.

Членовете на фамилията Сабадош са живели живот за пример!“ – подчерта Н.Пр. Текла Харангозо.

След откриването на изложбата с фотографии от личния архив на фамилията Сабадош последва мултимедийна презентация „От плаващите воденици до валцовите мелници“. Проявата беше организирана с помощта на Исторически музей – Оряхово и Венелин Сабадошев. Откъси от нея ще публикуваме отделно на сайта ни.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu