Унгарският фотограф Атила Лорант участва в Месеца на фотографията

Публикувано:
09:12ч / 12.06.2019г
Брой прочитания:
556
Брой коментари:
0

В програмата на тазгодишния Х Месец на фотографията е включена изложбата на унгарския фотограф Атила Лорант „Човекът в природата“. Тя беше открита в Унгарския културен институт в София на 11 юни и представя снимки от 10 национални парка в Унгария.

При откриването говори директорката на Унгарския институт Дьорди Димитров и Надежда Павлова, член на УС на Фотографска академия и главен координатор на Месеца на фотографията. Участваше авторът на снимките Атила Лорант, както и дуото Цитерандом – Хелга Дебрецени-Киш и Кристиан Дьомен, които изпълняваха на цитра свои импровизации – смесица от джаз, народна музика, съвременни композиции и популярни музикални стилове.

Атила Лорант завършва живопис и приложна графика, но съдбата решава друго: да стане фотограф, писател и филмов режисьор. Награждаван е многократно за творческите си изяви. Негова специалност е художественото документиране на различни народи, етнически групи и туземни култури. Има зад гърба си над 70 международни изложби от Ню Йорк през Стокхолм до парламента в Киншаса. Атила Лорант е единственият унгарец, който е писал книга и правил фотографии за National Geographic. През 2011 г. културната програма на ООН „Година на горите“ се открива с изложба на Атила Лорант в галерията на нюйоркската фондация „Gabarron“ в Манхатън. През 2016 г. излиза третият му албум с логото на National Geographic. До момента има издадени общо седем книги. Понастоящем работи по три големи проекта в множество страни по света. Атила Лорант е основател на Фондацията „Изчезващи култури“, чиято основна цел е подобаващото визуално документиране на туземните народи. Когато Атила Лорант не обикаля из широкия свят, пребивава в Будапеща, режисира филми, работи като артистичен директор и ръководител студио на една от водещите на унгарския пазар фирма за филмова постпродукция и анимация.

На 10 юни, в софийския арт център ФотоСинтезис се проведе среща с Атила Лорант на тема: „ЕТИЧЕСКИ И ТЕХНИЧЕСКИ ВЪПРОСИ ВЪВ ФОТОГРАФИЯТА НА ТЕРЕН И В СТРИЙТ ФОТОГРАФИЯТА“. Фотографът пояснява, че се е спрял точно на тази тема, защото от една страна е хубаво, че с качествените мобилни телефони вече всички могат да правят снимки, това повдига нивото на общата визуална култура, в същото време обаче превръщащото се в технически спорт щракане, както и огромното количество снимки лишават все повече от човечност интимния творчески процес.

64406208_872655593083286_7442304981023064064_nFilzПри откриването на изложбата му в Унгарския културен институт Атила Лорант обясни, че когато му е била възложена задачата да снима в 10 национални парка в Унгария е поставил условието в центъра на фотосесиите да бъдат хората. Затова и изложбата е озаглавена „Човекът в природата“. В нея наистина има много човешки фигури. За снимката, която може да видите вляво, фотографът поясни, че с дни е наблюдавал работата на този човек – последият майстор на филцови шапки в Централна Европа. По-късно, когато отново е отишъл по тези места, човекът вече бил починал. Впечатляваща е и снимката вдясно с тримата мъже на фона на три кладенеца – символично свързване на дълбоката мъдрост, която носи житейския опит, и дълбините на земята, криещи живителна влага.

DSC00962DSC00951Истински фотонаходки са и красивите пейзажи, както и снимките на животни и птици. На въпроса как е успял да улови момента, в който соколът хваща риба във водата (на снимката вляво), Атила Лорант отговори с лека усмивка, че просто е натиснал копчето на фотоапарата. Ясно е обаче, че за да се „хване“ точно този момент, е било нужно наблюдение с часове. Същото се отнася и до фотографираните птици в полет.

„Атила Лорант е прекарал години в опознаването на тези унгарски местности и на живеещите там хора и с фотоапарата си е винаги в готовност да скъси чрез снимките си дистанцията между тях и Читателя, жаден да се наслади на преживяванията.“ – пише д-р Золтан Коршош, генерален директор на Унгарския природонаучен музей, в предговора към книгата на Атила Лорант „Човекът в природата“.

Може да се насладите на част от снимките в тази книга в Унгарския културен институт в София. Изложбата ще продължи до 31 август т.г.

Още снимки може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: Унгарския културен институт и www.evropaworld.eu