Картини на самоукия художник Милош Рац в Словашкото посолство

Публикувано:
09:59ч / 11.06.2019г
Брой прочитания:
528
Брой коментари:
0

Утвърдените стереотипи определят ромите като музиканти, танцьори и певци. Те обаче могат да бъдат успешни и в други сфери, като живописта. На 10 юни в Словашкото посолство беше открита изложба на самоукия художник Милош Рац. Започнал е да рисува през 80-те години. Известно време се занимава със свой бизнес – поддържа автомивка, но после се връща към творчеството след злополука, заради която губи бизнеса си. Негови произведения се намират в частни колекции и в Музея на ромската култура в словашкия град Мартин и в аналогичния музей в чешкия град Бърно. Освен абстрактна живопис създава и малки пластики от глина и бронз.

При откриването на изложбата му в София словашкият посланик у нас Н.Пр. Мануел Корчек подчерта, че всеки етнос има своите таланти, на които трябва да се дадат възможности за развитие. Милош Рац сподели колко е важно да се разбере, че ромите са талантливи не само в музиката и танците, а и в други области.

В събитието се включи студентът от Националната музикална академия Томас Томов, който също е от ромски произход и учи оперно пеене. Има красив и изключително мощен глас с широк диапазон. Несъмнено му предстои голямо бъдеще.

Присъстваха представители на чуждестранните мисии у нас, журналисти, приятели на Словакия. Изложбата ще гостува и в Букурещ, а после заминава за Канада.

SkulpturiSkulptura2В Словашкото посолство в София са представени десетина живописни платна на Милош Рад. За съжаление, не са показани негови скуптури поради трудностите при транспортирането. Някои от тях обаче можеха да бъдат видени в подборката от снимки, прожектирани на голям екран в една от залите. Тези скулптури са направени не само майсторски, но и с богата фантазия. В тях нерядко откриваме и чувство за хумор. (Снимките вляво и вдясно).

Милош Рац описва начина, по който създава картините си така: 
Имам странно видение. Преди да започна да рисувам картина, я виждам за десет секунди. Успявам да запомня съвсем малко и това пренасям в картината си. Дори и сега ги виждам, просто не мога да опиша как става. Те летят около мен и аз ги хващам.“

Казва, че се нуждае от спокойствие и тишина, когато работи. Създава творбите си в гаража на жилищна сграда в словашкия град Поважска Бистрица. „Живея съвършен живот, нищо не ме изтощава, само глупостта на хората или когато търся спонсори, а те ми казват:“ Идете там, където има пари за ромите „.

Дразни се от това, че медиите показват само ромите от кварталите, където те живеят 
в нищета„Изтощава ме това, че има хора, които могат да помогнат, а не помагат, само говорят за проблемитеНека дадат възможност на децата в ромските квартали да имат примери и цел в живота си.“
Въпреки че неговите скулптури и картини са отличени от международното жури на конкурса „
Roma Spirit“ през 2016 г. за популяризиране на ромската култура в Словашката република, той не е сигурен дали ще успее да продължи творческата си дейност. От една страна, наградата му вдъхва сили, става популярен в цяла Словакия, но материалното му състояние не се е променило от това. Авторът продължава да съществува на ръба на възможностите си.

Чрез творчеството си Милош Рац иска да докаже, че сред ромите има най-различни таланти. Той мотивира младите хора от своя етнос да учат и да не се обезсърчават от възможни провали, да вярват, че могат пълноценно да разгърнат способностите си и успешно да ги приложат.

Още снимки от събитието в София може да видите на страницата на фондация ЕВропа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: Словашко посолство в Софиа и www.evropaworld.eu