Урок по родолюбие в Румънската гимназия

Публикувано:
13:29ч / 27.04.2015г
Брой прочитания:
1 024
Брой коментари:
0

Състезанието „Народните будители и аз” в Профилирана гимназия с интензивно изучаване на румънски език „Михай Еминеску“ в София се превърна в истински урок по родолюбие. Целта на проекта е да събуди интереса на младите хора към дейността на велики българи, които са оставили своя отпечатък в историята ни. Под формата на състезание ученици представят знанията си за български възрожденци, чиито биографии са изучили подробно. Регламентът за провеждане на състезанията може да бъде прочетен в сайта www.narodnitebuditeli.com. Автор на идеята е доц. Кирчо Атанасов, а основни организатори са три Ротари клуба в Пловдив и Зонта клуб в града. Засега единственото софийско училище, което се е включило в проекта е Румънската гимназия. През миналата седмица там се проведе състезание между ученици от 8-ми и 10-ти клас, които бяха избрали за свои патрони възрожденците Найден Геров и Константин Фотинов и трябваше да отговарят на въпроси, свързани с живота и дейността им.

Отговорите оценяваше компетентно жури с председател гл.асистент д-р Радослав Спасов и членове проф. д-р Димитър Веселинов от СУ „Св.Кл. Охридски”, преподавателките Лиляна Фридман, Нина Котева, Евгения Киранова. Отговорната задача да води състезанието изпълни с вещина преподавателката по румънски език Ивалина Иванова.

В желанието си да превърне една ученическа проява в значимо и стойностно събитие директорката на гимназията, Незабравка Тасева, беше поканила автора на проекта доц. Кирчо Атанасов, представители на министерството на образованието и науката, педагози, журналисти.

Със сигурност, благодарение на въпросите и отговорите на участниците, много от присъстващите ученици и гости научиха неизвестни подробности за делото на Найден Геров и Константин Фотинов. Например: Кой е осигурил издръжката на Найден Геров, когато е учил в Одеса? (Това е копривщенецът Христо Стойкович.) Какви предмети са били включени в програмата на училището, ръководено от Геров в Пловдив? (Сред тях са физика, български език, естествена история, география.) Какви езици са се изучавали в основаното от Константин Фотинов елино-българско училище в Смирна, днешен Измир? (български, гръцки и френски.) С какво се е отличавало първото българско списание „Любословие”, чийто издател и редактор е Фотинов? (Било е богато илюстрирано.)

Накрая, след точно изчисляване на получените точки от двата отбора, победители станаха учениците от 8-ми клас. „И друг път при нас по-малките са се класирали първи!” – констатира директорката на гимназията г-жа Тасева.

„Всъщност, всички сте победители, защото научихте нещо повече за нашите възрожденци” – обобщи резултатите от състезанието доц.Кирчо Атанасов, когато връчваше дипломите на капитаните на двата отбора.

В заключителните думи, с които се обърна към учениците, Радостина Николова, главен експерт в министерството на образованието и науката, припомни притчата за човека, който сънувал, че върви по морския бряг заедно с Бога и виждал в пясъка две редици стъпки – своите и на Бог. В най-трудните моменти от живота му обаче стъпките в пясъка били само една редица. „Защо ме изостави точно в най-трудните моменти?” – попитал човекът. А отговорът бил: „Никога не съм те изоставял. Там където виждаше само една редица стъпки, те бяха моите –  това са моментите, когато те носех на ръце”. Така и българските възрожденци в най-трудните моменти за нашия народ са го пренесли на ръцете си, за да оцелее – завърши г-жа Николова, обосновавайки необходимостта да знаем повече за хората, помогнали да българския дух да не загине и да се възроди.

Такива събития излизат извън рамките на формалните школски мероприятия, а зареждат с емоция и, разбира се – със стремеж към повече знания.

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът” във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu