Урсула фон дер Лайен след заседанието на Европейския съвет

Публикувано:
15:03ч / 11.12.2020г
Брой прочитания:
239
Брой коментари:
0
Встъпителни думи на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместната пресконференция след заседанието на Европейския съвет, 
11 декември 2020 г.
Позволете ми най-напред да кажа, че съм много благодарна на германското председателство и на Ангела Меркел за усилията, предприети от това лято насам. От предложението на Комисията относно бюджета и NextGenerationEU до споразумението през юли в Съвета и финализирането му през следващите дни. Това всъщност подчерта способността на Европа да се обедини и способността за действие в условията на най-тежката криза, пред която някога се е изправял ЕС. Това нямаше да бъде възможно без постоянното лидерство на канцлера и на ротационното председателство, и ние сме много благодарни за това.
Споразумението ще ни помогне да дадем силен икономически отговор на кризата, като същевременно защитим принципите на правовата държава. Гражданите и икономиката на ЕС се нуждаят от нашата подкрепа повече от всякога и се нуждаят от нея сега. Затова е необходимо възможно най-скоро да финализираме приемането на пакета с помощта на Европейския парламент. Освен това държавите членки трябва да гарантират бързото му ратифициране. Това е от съществено значение, за да дадем тласък на икономиката възможно най-скоро.
Разбира се, стартирането на NextGenerationEU също е ключов елемент от нашите амбиции в областта на климата. Сега, след като осигурихме финансирането, разполагаме със средства за нашите действия. Ето защо съм доволна, че днес заедно с германското председателство успяхме да постигнем споразумение по предложението за нова цел на ЕС в областта на климата. Ще намалим емисиите с поне 55 % до 2030 г. Днешното споразумение ни поставя ясен път към неутралност по отношение на климата през 2050 г. Тя дава сигурност на инвеститорите, предприятията, публичните органи и гражданите. Тя прави нашия Съюз устойчив на бъдещи предизвикателства.
Всички страни от ЕС следва да се възползват от прехода — с икономически растеж, по-чиста околна среда и по-здрави граждани. Европейският зелен пакт ще бъде нашата стратегия за растеж. По отношение на пандемията от коронавирус Европейският съюз работи с пълна скорост, за да направи преглед на безопасността на ваксините и да ги предостави на разположение. Целта ни е да разрешим ваксината на BioNTech/Pfizer до края на годината, в зависимост от становището на Европейската агенция по лекарствата (EMA). Становището на EMA относно ваксината на Moderna следва да бъде представено преди средата на януари. В ход е и текущ преглед на данните за ваксините на AstraZeneca/Oxford и Johnson & Johnson. 
Но ваксинацията, а не ваксините, спасяват човешки животи. Призовах всички държави членки да приключат подготовката си за започване на ваксинацията. Готови сме да ги подкрепим. Ние се грижим и за съседните ни региони. Европейският съюз ще координира даряването на ваксини от държавите членки на Съюза, по-специално с цел защита на здравните работници в Западните Балкани и в съседните ни държави.
Трябва да започнем да работим сега за избягване на бъдещи кризи. Помолих лидерите да подкрепят бързото постигане на напредък в изграждането на Европейския здравен съюз. Благодарим Ви много, Ангела, за Вашите думи във връзка с това.
Накрая, информирах лидерите за преговорите с Обединеното кралство. Позициите по основни въпроси остават различни. По отношение на равнопоставените условия на конкуренция многократно сме посочвали ясно пред нашите партньори от Обединеното кралство, че принципът на лоялната конкуренция е предварително условие за привилегирован достъп до пазара на ЕС.
Това е най-големият единен пазар в света. Справедливо е конкурентите на нашите собствени предприятия да се изправят пред едни и същи условия на нашия собствен пазар. Това обаче не означава, че ще изискваме от Обединеното кралство да ни следва всеки път, когато решаваме да повишим равнището на амбиция, например в областта на околната среда. Те ще останат свободни — суверенни, ако желаете — да решават какво искат да направят. Просто ще адаптираме условията за достъп до нашия пазар в съответствие с решението на Обединеното кралство. Това ще се прилага и реципрочно.
Относно рибарството: И тук продължаваме да имаме различия. Все още не сме намерили решения за преодоляването им. Разбираме, че Обединеното кралство се стреми да контролира своите води. От друга страна, Обединеното кралство трябва да разбере основателните очаквания на риболовните флоти на ЕС, които се основават достъп от десетилетия, а понякога и от векове. По тези и други въпроси нашите преговарящи работят.
В неделя ще решим дали имаме условия за споразумение или не. Междувременно Комисията предложи четири целеви извънредни мерки вчера. Те предоставят краткосрочно решение за осигуряване на основни връзки във въздушния и автомобилния транспорт за шест месеца. Ние също така предлагаме на Обединеното кралство да осигури взаимен достъп до териториалните води за следващата година. По един или друг начин, за по-малко от три седмици, това ще бъде едно ново начало за стари приятели.

Източник: Представителство на Европейската комисия