В търсене на пресечните точки между барок и джаз

Публикувано:
11:22ч / 10.02.2022г
Брой прочитания:
329
Брой коментари:
1

Програмата на концерта, който цели да привлече любители на класическата музика и джаза, съчетава барокови произведения от Пърсел, Лоуъс, Вивалди и Хендел, с композиции на легендарния джаз китарист Пат Метини. Съставът е струнен квартет, контрабас и акордеон, а специално за младите музиканти оригинални аранжименти на Метини направиха Румен Бояджиев син и Константин Владигеров.

Концепцията на концерта е да бъдат намерени пресечни точки както между двата жанра, така и между двата „вида“ музиканти. Контрабасистът Даниеле Феббо и акордеонистът Илко Градев са джазмени, а останалите са „класици“: Смиляна Лозанова и Юлиян Стоянов – цигулки, Евгения Бауер виола и Линда Манчева виолончело.

Ето какво споделя Линда, по чиято идея се осъществява концертът: „За мен е голямо вдъхновение да разширя рамките на музикалното си мислене чрез опознаване принципите на джаза, като постоянно намирам пресечни точки с бароковата музика. Специализирах барокова музика в Кьолн и Берлин, и от години практикувам така нареченото „исторически информирано изпълнение“ на музиката от 17. и 18. век на оригинални за времето инструменти. Изхождайки от функцията на Басо Континуо, което в бароковата музика е неотлъчния басов глас, който държи цялата хармонична конструкция, реших да разширя мирогледа си като разгледам отблизо хармоничните структури на джаз музиката. Това е безкрайно пространство, но тъй като музиката на Пат Метини винаги ме е омагьосвала, реших, че ще се фокусирам върху неговите композиции. Той създава космос от хармонии. Безкрайно щастлива да се поразходя сред тях, и вярвам, че такъв космос не би съществувал, ако я нямаше музиката на Лоуъс, Пърсел, Хендел, Вивалди и разбира се други барокови композитори.

Лоуъс и Пърсел cа били най–ценените композитори за времето си, и двамата са главни композитори на краля на Англия. А Хендел (50-тина години по-късно) – във втората половина от живота си е бил най-слушания музикален автор в Лондон. Представям си, че ако тези композитори биха живели днес, щяха да са изключителни джазмени от ранга на Пат Метини, и биха свирили заедно.

Осъществяваме този проект с подкрепата на германското „Общество за спомагане на правата на артистите“ GVL. Ще бъдат прожектирани графики на берлинския художник Кристиан Хинц, който по поръчка изрисува с уникалните си графики стени на сгради в цяла Европа“.

Първият концерт ще се състои на 24 февруари в пространството за култура и изкуство на пл. Папа Йоан Павел II № 2 (вход откъм ул. Милин камък), а следващият е на 25 февруари от 20 ч. в Камерната зала на Студентския дом (пл. Народно събрание № 10). Цената на билетите – 10 лв.