В царството на италианските очила

Публикувано:
10:58ч / 16.05.2017г
Брой прочитания:
1 174
Брой коментари:
0

Очилата понякога са необходимост, но биха могли да бъдат и красиво украшение за лицето. В края на миналата седмица махме удоволствието да попаднем в царството на италианските очила. На 13 и 14 май в София за първи път у нас беше представена изложба на италианска оптика. Тя е организирана от Италианската търговска агенция – ИЧЕ, съвместно с Асоциацията на италианските оптици ANFAO.

Изложбата бе открита от посланика на Италия в София, Н. Пр. Стефано Балди, и от г-жа Чинция Бруно, директор на Агенция ИЧЕ в София .

Седемнадесет италиански фирми показаха своите колекции очила на специално подготвени изложбени витрини в Балната зала на Хотел Радисън: детски очила, слънчеви и диоптрични очила за възрастни, спортни очила в различни цветове и материали. 

По отношение на рамките за очила италианските дизайнери проявяват оригиналност и изобретателност. Стремежът е формите да са олекотени и удобни, съобразени с всякакви вкусове и възрасти. Освен рамки в различни цветове, видяхме и такива, които напомняха истински бижута, специално за жени, с инкрустирани кристали Swarovski. На внимание се радват обаче и ретромоделите, които са се носели през предишните десетилетия и това им придава особен чар. Разнообразието беше голямо и всеки посетител можеше да открие своя подходящ модел.

DSC09778Производителите използват за изработката различни материали: алпака, стомана, въглеродни влакна, ацетат.

Бяха показани и колекции от калъфи за очила.

В залата, където беше разположена изложбата, се срещнахме с г-жа Чинция Бруно (вляво), директор на Италианската търговска агенция – ИЧЕ, и с г-жа Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт в София, с които поделихме впечатленията си от експонатите.

По-надолу публикуваме информацията за изложбата, предоставена ни от ИЧЕ, правителствена организация за подпомагане, развиване и насърчаване на икономическите и търговски отношения на италианските предприятия в чужбина:

Събитието се проведе в рамките на XIV-то издание на Италиански Фестивал в България. Целта беше да се промотират едни от най-изключителните продукти „Made in Italy, каквито са очилата. Световни лидери в областта на оптиката и по-малки по размер фирми, се представиха заедно в София и през двата дни на изложението се срещнаха с 35 български вносители, дистрибутори, големи търговски вериги, търговски представители и специалисти в сферата на оптиката и офталмологията. Бяха проведени 160 срещи между италианските изложители и българските фирми и една много малка делегация на фирми от Македония, Сърбия и Румъния. Представените фирми са: Atmosphera, Cidi, De Rigo Vision, Di Esse, Have a Dream, Italia Independent, Lara D, Lio’, MA.RO Group, Martini Occhiali, Nico, Opticaldesign, 4 Planets, Stefanardi, TF Occhiali, Trevi-Coliseum, Vecchia Occhialeria Italia.

Производството на очила е област от изключително значение в цялостната концепция на „Мade in Italy“. Признато в цял свят, съчетаващо традиция, оригиналност, професионализъм и непрекъснато  новаторство.  Още през далечната 1285 във Венеция съществува работилница за производство на очила. Индустриалното производство започва в края на XIX век в гр. Белуно. Първите очила са произведени от кожа, дърво, а по-късно се преминава към използването на метал.

Днес Италия е абсолютен лидер в световен мащаб. Италианските очила са около 27% от световното производство на очила (рамки за диоптрични очила, слънчеви очила, офталмологични лещи) и общата им стойност се равнява на 3.697 милиона евро през 2016, с растеж от 3,7% спрямо 2015. При слънчевите очила делът на италианските очила е 40%, а в сектора на луксозните очила делът на италианското производство е 70%. Италианските фирми производителки изнасят над 85% от своята продукция. Италия е на второ място по износ в света след Китай, с пазарен дял от 22% (слънчеви очила 30,5% – рамки 20,5%), а е на първо място по отношение на висок клас продукти, с дял от 70%.

През 2016 италианският износ нараства с 3,6% и възлиза на почти 3,6 милиарда евро. Около 870 са фирмите производителки на очила в Италия (с над 17.000 работещи в сектора), концентрирани в две области: 50% от фирмите в сектора са позиционирани в област Венето, в производствената зона на гр. Белуно, където се произвежда цялата гама продукти – от рамки до стъкла, от аксесоари до сервизно обслужване на производството и 25% се произвеждат в област Ломбардия, в зоната на гр. Варезе. Днес всички големи модни и луксозни марки се доверяват на италианските производители на очила заради изключителното им качество, уникален стил и авангарден дизайн.

Италианските марки очила са високо ценени в България и българските потребители познават престижа и високото качество на италианските очила. Въпреки че България не е много голям пазар, има данни за добра динамика и потенциал за растеж в сектора.    Италия е на първо място сред доставчиците за България на слънчеви очила и рамки и е безспорен лидер с пазарен дял респективно от 62% и 50%. За периода 2013-2016 продажбите на италианските производители и на двата продукта са удвоени. Продажбите на слънчеви очила през 2016 нарастват с 26% и достигат стойности от 5,7 милиона евро.  През  2016 Италия заема второ място в износа на диоптрични очила, като изпреварва Германия  с дял от 10,3%.

С настоящата инициатива ИЧЕ – Агенцията цели да подсили имиджа на италианските производители на очила в България, като представя на българския пазар нови предприятия и нови продукти и като залага на оригиналния италиански стил – пресечна точка на опит и иновации.

Още снимки от изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: ИЧЕ и www.evropaworld.eu