Във Виена местата на открито в заведенията ще останат отворени и през зимата

Публикувано:
13:51ч / 20.07.2022г
Брой прочитания:
533
Брой коментари:
0

Виена се готви за продължаващата корона криза и търси начини за подпомагане на ресторантьорския бизнес в града. За да се осигури нормалното функциониране на заведенията, местата на открито могат да останат отворени и през зимата 2022/23. Освен това се въвеждат облекчения при плащането на данъците.

Настоящата корона вълна показва, че тази пандемия за съжаление ще ни съпътства още известно време. За да може виенският ресторантски бизнес да предложи на гостите си максимален комфорт и повече сигурност през идващите есен и зима, местата на открито в заведенията ще останат отворени и през зимния сезон.

Както и през миналите години, и тази година важи същото: всеки, който има лиценз за ползване на маси на открито през 2022 г., вече може да го удължи до 28 февруари 2023 г. Ще продължат да важат и облекченията при плащането на такса „тротоарно право“. Това облекчава в много отношения и виенските ресторантьори. Защото, оставяйки масите и допълнителните конструкции на открито, се спестяват средства и от демонтаж, разходи за временно складиране на мебелите, а така също и разходи за повторното им монтиране. През изминалия зимен сезон 2021/22 повече от половината виенски заведения за обществено хранене се възползваха от тази оферта и оставиха местата на открито отворени през есента и зимата.

Тези „летни градини“ през зимата дават възможност за разширяване на пространството в заведенията дори през студения сезон. По този начин има повече възможности за спазване на безопасно разстояние между гостите.

Виенските власти са убедени, че удължаването на тези специални мерки има смисъл и за предстоящия зимен сезон, защото помага на виенските ресторантьори и бизнеса им. Според президента на Виенската търговска камара Валтер Рук това е не само подкрепа за бизнеса, но и допълнителна оферта за виенчани и гостите на града.

Източник: Бюро за международни връзки на Община Виена в София