Възможности за следване в Италия

Публикувано:
07:58ч / 11.10.2015г
Брой прочитания:
1 059
Брой коментари:
0

На 10 и 11 октомври от 11-17ч. в сградата на Интерпред, София, се провеждат Дни на италианското образование. Освен че може да получите лична конкултация с представители на няколко престижни италиански университети, в програмата са включени и презентации на някои от висшите училища. Вчера бяха представени POLITECNICO DI MILANO – един от най-реномираните университети за архитектура, инженерни науки и дизайн в Европа, UNIVERSITÀ CATTOLICA DEL SACRO CUORE, сред чиито възпитаници са бившият председател на Европейската комисия Романо Проди и трима министър-председатели на Италия; ISTITUTO EUROPEO DI DESIGN и UNIVERSITY OF PISA.

Още първата презентация вчера – на POLITECNICO DI MILANO – предизвика много голям интерес, залата буквално се препълни с младежи и родители. „Над 40 процента от завършилите дизайн в Италия през 2014 г. са го направили в Миланската политехника“, съобщи Франческа, представителката на това най-старо инженерно висше учебно заведение в страната, основано през 1863 г. Спроред международната класация QS това е университет номер 1 в Италия! Повечето от магистърските и докторските програми се преподават на английски, поради което броят на чуждестранните студенти непрекъснато се увеличава. Политехниката разполага с два кампуса в Милано и четири други на максимум час и половина път с влак. В тях има достатъчно общежития с всякакви улеснения за чужденците. Тъй като Милано е интернационален град, човек навсякъде може да говори на английски. Политехниката обаче предлага на студентите и безплатни курсове по италиански. Франческа наблегна и на финансовата страна на обучението в този университет. Годишната учебна такса варира от 800 до 3300 евро за различните специалности. Има обаче големи възможности за получаване на стипендии за чуждестранните студенти, и особено за тези от България. Впечатляващи със стойността си стипендии се предлагат за най-добрите студенти, които имат отличен успех и доказани заложби. Ако заслужиш най-голямата – платинената, не само ти опрощават учебната такса, но и ти дават 10 000 евро годишно. Почти всички български граждани обаче биха могли да се класират за т. нар. Стипендия „право на образование“, която е за студенти с по-ниски доходи. За тази стипендия може да се кандидатства само от юни до септември.

През първия ден най-големи опашки се извиха пред щандовете на POLITECNICO DI MILANO и на Римският държавен университет UNIVERSITY OF ROME TOR VERGATA.

Интересуващите се от възможностите за следване в Италия могат да присъстват днес, 11 октомври, на представянето на американския университет в Рим JOHN CABOT от 11,30 ч. и на две от най-добрите частни дизайнерски академии – NUOVA ACCADEMIA DI BELLE ARTI MILANO (NABA) и DOMUS ACADEMY от 14 ч..Пропусналите вчерашните презентации биха могли да намерят повече информация на щандовете по време на изложението.

Посетителите са максимално улеснени: пред входа на залата, където се провеждат Дните на италианското образование, на щанда за регистрация всеки може да си запази час за консултация с представител на учебното заведение, което го интересува.

Още по темата в сайта ни:

Дни на италианското образование 2015

Повече снимки от изложението може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук:

 

Източник: www.evropaworld.eu