Скулптурите на Михаела в софийското метро – „Плувецът“ и „Сестрите“

Публикувано:
19:05ч / 11.10.2015г
Брой прочитания:
616
Брой коментари:
0

От керамичните скулптури на Михаела Кръстева-Сакаян в изложбата й „Под земята“ в софийското метро „Плувецът“ на станция „Софийски университет“ за мен беше едно от най-необикновените открития. След котките, приличащи повече на хора, и пилетата, напомнящи по форма по-скоро на големи яйца с изрисувани човешки лица, тази творба на Михаела отначало ми се стори по-традиционна, разбира се, както винаги, майсторски изработена: красива глава на плувец, подаваща се над водата. Изненадата ми дойде, когато се загледах в правоъгълния син блок, който служеше за постамент на скулптурата и същевременно символизираше море, и видях, че той има малки крачка! Морето ходеше с бебешки крачета!

Бях си помислила, че е море, но в разговор с младата керамичка разбрах, че за нея това е символ на самото земно кълбо. Спомена го, когато ми разясняваше техниката, с която се получава интересният ефект с глазурата на скулптурата:

„Глазурата се наслоява, прави се много голям пласт от глазура, за да може при печенето да се напука, отдолу да се появи другият цвят и да изглежда хем като земното кълбо, хем като друг свят отдолу. Цветът подсказва, че много други неща се случват под повърхността“ – обясни ми Михаела.

Като допълнение на онова, което ми каза, добавям нейния текст към „Плувецът“:

“Изкуството изисква да си там – в превода на собствените си понятия, да плуваш гол и да не спираш, докато тялото ти не откаже. “

На метростанция „Софийски университет“ има още един експонат от изложбата „Под земята“ – „Сестрите“.  Тя също ще ви изненада с няколко неща: защото двете глави като че ли имат общо тяло, защото освен двете основни фигури има още две, по-малки, вероятно техните деца, с протегнати нагоре ръце като клони и накрая, а може би от самото начало – защото двете глави и тези на децата от композицията „Сестрите“ определено не са женски!

Така разбирам, че всяка скулптура на Михаела, каквото и да е заглавието й, предизвиква у зрителя и въпроси, и различни тълкувания.

Текстът, който скулпторката е сложила под заглавието на тази своя творба, гласи:

“Аз съм керамик по душа в смисъл на създаване, подтикнато от образи. Образи, които не познавам и които изненадват мен самата, след като станат готови!”

Не пропускайте да се загледате в тези керамични образи в софийското метро! А ако ви заинтригуват, може да се включите в нашия конкурс „Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро!“

Желаещите да участват в него могат да потърсят и заснемат (може и като селфи!) 16-те керамични творби от изложбата „Под земята“, които са разпръснати на 6 метростанции. Който ни изпрати най-много снимки като лично съобщение на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук или на електронния ни адрес: office@evropaworld.eu ще получи за награда произведение от Михаела, специално изработено от нея за случая. Към снимките може да опишете накратко и впечатленията си от скулптурите. Получихме и предложение хората, живеещи извън София, също да подкрепят авторката чрез харесвания във Фейсбук. Така зрителите ще определят и своя фаворит сред експонатите на изложбата. Който обаче иска да участва в конкурса за награда, би могъл да напише в кратък коментар с какво го е впечатлила харесаната от него творба на Михаела.
Срокът е до закриването на изложбата на 18 октомври.

Припомняме ви метростанциите, на които може да видите изложбата „Под земята“:

1. Джеймс Баучер
2. Европейски съюз
3. Сердика II
4. Лъвов мост
5. СУ Св. Климент Охридски
6. Стадион Васил Левски

Още по темата в сайта ни:

Каним ви на артистично пътешествие в софийското метро! 

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Сердика II“ – творбата „Баба“

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Сердика II“ – „Глаголица“

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Джеймс Баучер“ – „Котки“ и „Ние“

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Европейски съюз“ – триптихът „Пилета“

Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро! Станция „Лъвов мост“ – „Глави“ 

На страницата на фондация „Европа и светът“ може да видите още снимки от изложбата, както и снимки от откриването й на 18 септември т.г.

Автор: Гергина Дворецка

 

 

 

 

Източник: www.evropaworld.eu