Дни на италианското образование 2015

Публикувано:
04:49ч / 10.10.2015г
Брой прочитания:
391
Брой коментари:
0

Четвъртото издание на изложението „Дни на италианското образование” ще се проведе тази събота и неделя, на 10-11 октомври, от 11-17ч. в сградата на „Интерпред”, София. Изложението е първото събитие от  програмата на „Седмица на италианския език и култура” и се организира  под патронажа на Италианския културен институт и Италианската търговска камара.

Study in Italy е единственият специализиран форум за обучение в Италия, който представя едни от най-добрите италиански университети и академии с програми на английски и италиански език. Българските студенти имат възможност да посетят презентации на висшите учебни заведения и да се срещнат лично с техни представители.

За присъстващите на изложението ще има и много изненади. Италианският културен институт ще даде три безплатни стипендии за езикови курсове, изтеглени чрез жребии измежду посетителите на форума. Освен за безплатен курс по италиански език в Kултурния институт, присъстващите ще могат да участват и в томбола за 2 самолетни билета до Рим, осигурени от авиокомпания „АлИталия“.

Италия е все по-привлекателна не само като туристическа, но и като образователна дестинация. През последните няколко години нарастващ брой български и чуждестранни студенти избират да продължат обучението си именно там. За да отговорят на тази нужда, италианските университети създават програми и на английски език, като добрата новина е, че това става на много достъпни цени.

Студентите в Италия, независимо от тяхната националност, могат да кандидатстват за финансиране, както от висшите учебни заведения, така и от държавата.Университетите и академиите отпускат различни стипендии във вид на отстъпка от таксата за обучение на база висок успех или креативност. Държавата от своя страна счита, че всеки има право на висше образование, независимо от  финансовите и социални възможности, и отпуска стипендии на база семейни доходи.

Университетите

Сред изложителите се откроява POLITECNICO DI MILANO – един от най-реномираните университети за архитектура, инженерни науки и дизайн в Европа, в който е завършил легендарния дизайнер Джанфранко Фере. Интерес представляват и Римският държавен университет UNIVERSITY OF ROME TOR VERGATA, както и американския университет в Рим JOHN CABOT. На изложението ще присъства и UNIVERSITÀ  CATTOLICA DEL SACRO CUORE, сред чиито възпитаници са бившият председател на Европейската комисия Романо Проди и трима министър-председатели на Италия. Сред изложителите е и UNIVERSITY OF PISA, където „бащата на науката“ Галилео Галилей е завършил висшето си образование. За първи път ще бъде представено и най-старото бизнесучилище в Италия CA’ FOSCARI UNIVERSITY OF VENICE.

Академиите

Tри от най-добрите частни дизайнерски академии – ISTITUTO EUROPEO DI DESIGN, NUOVA ACCADEMIA DI BELLE ARTI MILANO (NABA) и DOMUS ACADEMY, също присъстват на изложението. От миналата година таксите за бакалавърските им програми се определят на база семейни доходи както при държавните университети. Това позволи таксите за някои програми да паднат близо три пъти и ги направи още по-желани от родните бъдещи дизайнери и модни специалисти.

Партньори на изложението са: авиокомпания Alitalia, Job Tiger, Britanica,сп. „Образование и специализация в чужбина” и СТЦ Интерпред.

Източник: Италиански културен институт