Вдъхновяващи примери за промени в образованието

Публикувано:
18:36ч / 01.06.2015г
Брой прочитания:
244
Брой коментари:
0

Ще съумее ли съвременното училище да развива креативността на детето, а не да го учи да повтаря прочетеното в учебника? Ще може ли образованието да постави в центъра на обучението самия ученик, а не да го възпитава в послушание? Ще получават ли децата откровени отговори по деликатни теми като сексуалността, вместо да ровят в интернет и да попадат на неподходящи за възрастта им статии? Отговори на тези въпроси се постара да даде конференцията на тема „Социалните предприемачи като двигател за образователна промяна“, която се проведе днес в Дома на Европа. Събитието беше организирано в рамките на „Европейската година за развитие“ от фондация „Reach for Change“ в партньорство с Информационното бюро на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България. Фондация „Reach for Change“ подкрепя социални предприемачи от 16 държави на три континента от 2010 г. В България фондацията работи в партньорство с Нова Броудкастинг Груп и съвместно организират конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА: http://novatv.bg/gamechangers, който тази година е отворен за кандидатстване до 30 юни.

Водещ на конференцията беше Юрий Вълковски, мениджър на фондация Reach for Change в България. Видеопривествие към участниците отправи евродепутат Ева Паунова. „Идеята за социалното предприемачество сама по себе си е иновативна, тъй като обединява в един проект образование, предприемачество и социална дейност. Същинската им иновативност обаче е в методите на развиване на креативността на децата“ – каза при откриването на събитието Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България. Ани Салич, посланик на програма ПРОМЯНАТА на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change, сподели с присъстващите, че мотивът й да се включи в програмата, е желнието й децата, поверени на институциите, да не пълнят графата с безработни или да се занимават предимно с непрестижни професии, а да имат по-добър шанс.
Четирима социални предприемачи – от Африка, Европа и България – представиха своята работа за промяна на образователните системи и на конкретни образователни практики в своите държави.
Фараджда Ниланду от Танзания разказа за Shule Direct – онлайн платформа, предоставяща образователно и обучително съдържание за ученици и учители в средните училища. 

 С проекта си Coding Pirates учителят от Дания, Мартин Екснер,  развива креативността и продуктивността на деца от 7 до 17 г. чрез използване на новите информационни технологии, включително роботика, програмиране, дизайн и т.н. и всичко това, представено в забавна за децата форма. Мартин поддържа връзка с университетите в Орхус и Копенхаген и за финансирането на проекта разчита на спонсори като Майкрософт.

Липсата на откровени разговори в семейството по деликатната тема за сексуалността отвежда подрастващите към неподходяща за тях информация. Това се старае да преодолее Николета Попкостадинова от България с онлайн платформата за сексуално образование на тийнейджъри, чрез която те да получават компетентни и съобразени с възрастта им отговори на въпросите, които си задават. 

Нериус Бювидас представи идеята си за първото демократично училище в Литва, което е изградено на принципа, че всяко дете трябва да бъде чуто и да може да реши само за себе си какво е най-добро за него. Това училище ще отвори врати във Вилнюс през есента и в него децата ще учат предмети по свой избор, ще решават сами дали да имат ученическа униформа и т.н. Залага се на индивидуалния подход към ученика в учебния процес, за да може всеки да развие максимално способностите си.  Най-много въпроси от участници в конференцията бяха отправени към Нериус, защото такова разчупване на училищната традиция може да се стори шокиращо – докъде трябва да се простира свободата на детето да избира само, как ще бъде приучено да спазва правила. Училището обаче вече е предизвикало голям интерес в цяла Литва. В бъдеще Нериус Бювидас ще работи с училища, които споделят неговите идеи.

За някои от тези проекти ще разкажем в бъдеще по-подробно в сайта ни.

В края на конференцията Юрий Вълковски оцени като един голям плюс на проектите за социално предприемачество тяхната гъвкавост, творческият подход при развитието им. В помощ на социалните предприемачи действа Инкубаторът, който им осигурява съвети и обучение.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук“

Източник: Reach for Change, www.evropaworld.eu