Да не забравяме децата на Непал!

Публикувано:
16:18ч / 01.06.2015г
Брой прочитания:
134
Брой коментари:
0

Въпреки разрушенията от земните трусове в Непал, децата там отново тръгнаха на училище, макар и във временни класни стаи. Жестове на съпричастност от цял свят се проявяват всеки ден, но тепърва предстои да се решават много проблеми в пострадалите райони. Възможностите да се окаже помощ са различни.

Напомняме, че в Централното фоайе на НДК в момента може да бъде видяна изложбата „Заедно в Непал“. Шестима български фотографи, които са били там преди земетресенията, показват свои снимки от места, които вече не са същите. Ако тази изложба беше представена в друг момент, тя би била значима творческа изява за всеки от авторите, защото снимките им от Непал са изключително впечатляващи. Фотографи обаче държаха на посланието, че изложбата е преди всичко благотворителна, затова предпочетоха да запазят дискретност, дори техните фотоси са подписани само с малките им имена.

Самото откриване на изложбата преди седмица беше необичайно за такива събития – липсваше традиционното представяне на всички творци пред публиката. Само един от фотографите, Христо, сподели какво е усещането да осъзнаваш, че хората, които си снимал, може би вече не са живи след природния катаклизъм и подчерта, че най-важното е да им се помогне. За проблемите, с които трябва да се справи населението и особено малките деца – недохранване, болести, психически стрес, липса на училища – говори Ивайло Спасов от УНИЦЕФ България. Стоян Маринов, който заедно с трите си деца, избегнаха на косъм земетресението, напомни, че дори суми, които ни се струват незначителни, могат да допринесат за оцеляването на хората в Непал. 

Многобройните посетители при откриването на изложбата успяха да усетят атмосферата на екзотичната и привлекателна за българското въображение страна не само благодарение на майсторски доловени с фотообектива щрихи от непалската природа, градовете и сърдечните хора там, а и вкусвайки непалски ястия, предоставени от ресторант „Гуркхан“ в София.

Изложбата в НДК продължава до 7 юни. Снимките могат да бъдат купени и приходите ще отидат в помощ на непалските деца. Купуването може да стане и чрез сайта zaednovnepal.com.

Още снимки от откриването на изложбата „Заедно в Непал“ може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук

Още по темата за Непал в сайта ни:

Недохранването е основен проблем за децата в Непал

Емоционалното здраве на децата в Непал е застрашено

Децата в Непал остават без училища

България помага на Непал чрез УНИЦЕФ

УНИЦЕФ в помощ на децата в Непал

 

Източник: www.evropaworld.eu