Вечер на тема „Жени, мир, сигурност“ в Мароканската резиденция

Публикувано:
15:29ч / 28.02.2024г
Брой прочитания:
228
Брой коментари:
0

Н. Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас и доайен на дипломатическия корпус, на 26 февруари бе домакин на събитието „Жени, мир, сигурност“, организирано в партньорство със сдружение „More Women in Power“ с председател Евелина Цилева, председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов и президента на организацията „Women Act Greece“ Мей Занни. В събитието взе участие вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Присъстваха жени посланички, акредитирани у нас, както и победителки в конкурса за есе, които са спечелили правото да бъдат „посланички за един ден“ в някое от посолствата в София, ръководени от жени. На срещата бяха поканени представители на неправителствени организации, културни дейци, журналисти.

Отляво надясно: Н. Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, председателят на сдружение „More Women in Power“ Евелина Цилева

В приветствието си към присъстващите Н. Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи подчерта: „Както всички може би знаете, „Жените, мирът и сигурността“ е важна тема, свързана с ценностите на мира, съвместния живот, уважението и толерантността. Това е тема, на която Съветът за сигурност на ООН посвети една резолюция от 31 октомври 2000 г., потвърждаваща важната роля на жените в предотвратяването и разрешаването на конфликти, мирните преговори, моротворчеството и поддържането на мира, хуманитарната реакция и възстановяването след конфликти, и подчертава значението на тяхното равноправно и пълно участие във всички усилия за поддържане и насърчаване на мира и сигурността.“

В словото си Мария Габриел припомни, че за първи път в историята си България стана член на Изпълнителния съвет на ООН-Жени за периода 2023-2025 г. България е и член на Съвета по правата на човека за периода 2024-2026г. Сред основните приоритети на страната са насърчаване на равенството между половете и овластяването на жените. Тя акцентира на подкрепата за жените в иновациите и открои възможностите, които дава зеленият преход за това все повече момичета да са лидери в борбата с климатичните промени.

След изказванията на организаторите за ролята на жените в съвременния свят

Последва културна програма с български народни песни, дефиле на марокански кафтани, танци на популярната формация „Софистик-Живо“. Имаше и томбола с награди – марокански и български продукти. Три от тях бяха красиви кафтани – късметлийките се оказаха г-жа Барбара Рана, съпругата на индийския посланик у нас Н. Пр. Санджай Рана, проф. Ингрид Шикова, която е и председател на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата, посланичката на Куба Мариета Хордан. Имаше и други, по-малки награди. Сред изтеглилите печеливш номер бяха Н. Пр. Лхагвасурен Саянаа, посланичка на Монголия, Н. Пр. Санджай Рана, посланик на Индия, и др.

Създаде се атмосфера с много настроение, но и с възможност за обмяна на идеи за бъдещи проекти. Естествено, всички гости оцениха по достойнство мароканската кухня и особено великолепния ментов чай и уникални сладки!

Текст и снимки: Гергина и Владимир Дворецки

Подробен фоторепортаж от сбитието може да видите тук.