Виена е най-добрият за живеене град в света

Публикувано:
18:27ч / 05.09.2019г
Брой прочитания:
432
Брой коментари:
0

За втора година Виена е най-добрият за живеене град в света в класацията на „Икономист интелиджънс юнит“ за 2019 година.

Австрийската столица е следвана от Мелбърн, Сидни, Осака и Калгари. Сред първите 20 в класацията са общо осем европейски града.

Класацията на 140-те града се съставя въз основа на критерии, включващи жизнения стандарт, престъпността, инфраструктурата, транспортната мрежа, достъпа до образование и медицински грижи, икономическата политическата стабилност.

Австрийската столица привлича туристи с концертите с класическа музика и имперската си история, но наред с това има множество зелени пространства, отлични обществени услуги ниска престъпност, поради което миналата година измести Мелбърн от върха на класацията на 140 града в света, който австралийският град заемаше последните седем години.

Разликата между двата града е минимална – 0,7 точки от общо 100. Виена получава 99,1 точки в класацията за 2019 г., публикувана на 3 септември, също колкото е имала и миналата година. Мелбърн получава 98,4 точки, а Сидни – 98,1 и се изкачва от пето на трето място благодарение на екологичните подобрения. В първата десетка доминират Австралия и Канада, всяка от двете страни с по три града. Япония също е в тази група с Токио и Осака. Девети град в класацията е Копенхаген. Париж губи пет позиции и се класира 25-и заради протестите на „жълтите жилетки“. Най-ниските позиции в класацията заемат най-непривлекателните градове в света – последен е Дамаск, непосредствено преди Лагос и Дака, в Бангладеш.

За първи път е отразено и влиянието на климатичните промени върху качеството на живота: в това отношение Кайро и Делхи са санкционирани заради лошото качество на въздуха и лошото водоснабдяване.

Тук се живее най-добре:

1          Виена                Австрия

2          Мелбърн         Австралия

3          Сидни              Австралия

4          Осака               Япония

5          Калгари           Канада

6          Ванкувър         Канада

7          Торонто           Канада

7          Токио               Япония

9          Копенхаген      Дания

10        Аделаида        Австралия

Допълнителна информация: http://www.eiu.com/topic/liveability

Източник: Ойроком-ПР / Бюро за международни връзки на Община Виена в София