Състоянието на ЕС: дебат на евродепутатите с Урсула фон дер Лайен

Публикувано:
12:59ч / 17.09.2020г
Брой прочитания:
123
Брой коментари:
0
Плановете на ЕС за справяне климатичните изменения, миграцията, заплахите за здравето и расизма бяха сред темите обсъдени с председателя на Европейската комисия.

В речта си председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен представи пред Парламента редица нови инициативи.

Новите планове, които имат за цел да извадят европейската икономика от кризата, свързана с COVID-19, ще включват мерки за европейска минимална работна заплата и по-силен ангажимент по отношение на Европейския зелен пакт. По-специално Европейската комисия ще предложи да се увеличи целта за намаляване на емисиите до 2030 г. най-малко с 55 % в сравнение с нивата от 1990 г., заяви тя. Тя също така призова да се работи за укрепване на компетентността на ЕС в областта на здравеопазването и за създаване на агенция на ЕС, посветена на биомедицинските изследвания.

Външна политика

„Искам да заявя високо и ясно: Европейският съюз е на страната на народа на Беларус. Всички ние сме разчувствани от голямата смелост на мирно събраните хора на площад „Независимост“ и участниците в похода на безстрашните жени“, заяви Урсула фон дер Лайен. Що се отнася до случая с отравянето на Алексей Навални в Русия, тя заяви, че „това не е еднократно действие. Свидетели сме на съшия модел в Грузия и Украйна, Сирия и Солсбъри — и по време на намесите в избори по света. Този модел не се променя и един тръбопровод няма да промени това “. Тя също така се изказа в полза на създаването на Европейски закон „Магнитски“.

Тя заяви, че Китай е важен партньор по въпроси като изменението на климата, но това не следва да пречи на ЕС да говори за нарушения на правата на човека, добави тя. Също така призова държавите членки да реагират по-смело и бързо на нарушенията на правата на човека по света, като вземат по-често решения чрез гласуване с квалифицирано мнозинство.

Тя също призова за полагане на повече усилия за справяне с миграцията. „Миграцията е европейско предизвикателство и цяла Европа трябва да поеме отговорност“, заяви тя.

Председателят на Комисията обяви план за борба срещу расизма и езика на омразата. Тя също така заяви подкрепа за правата на хората с различна сексуална ориентация и за взаимното признаване на семейните отношения между страните от ЕС.

Реакциите на евродепутатите

Евродепутатите като цяло изразиха подкрепа за новите инициативи, обявени от председателя на Комисията, но също така очертаха области, в които ЕС трябва да фокусира усилията си.

Манфред Вебер (ЕНП, Германия) заяви, че създаването на работни места е приоритет: „В Италия например 40% от младите хора са безработни. Не можем никога да приемем още едно загубено поколение в днешния Европейски съюз“. „Можем да използваме парите от фонда за възстановяване само веднъж и нашият приоритет трябва да бъде бъдещето на младото поколение на Европа“, добави той. Г-н Вебер подчерта и нуждата ЕС да говори с един глас по външнополитически въпроси. По отношение на Беларус той заяви: „Нека хората на улиците в Минск видят, че Европа е на тяхна страна“.

Председателят на групата на С&Д Ираче Гарсия Перес (Испания) се обяви в подкрепа на данък върху финансовите транзакции: „Само по този начин ще можем да инвестираме в екологичния преход и в социалното приобщаване, без да изоставяме никого“. Тя изрази задоволство от новообявената цел за намаляване на емисиите, но посочи, че „хората са част от прехода, затова се нуждаем от стратегия за борба с бедността, включително бедността сред децата, и за минималната заплата“. Г-жа Гарсия Перес изтъкна нуждата от определяне на минимална заплата – инициатива, спомената от г-жа фон дер Лайен. Тя призова за подкрепа за сектора на културата и за създаването на европейска културна платформа, която да „дава възможност на младите хора да си сътрудничат и да укрепват европейската култура“.

Дачиан Чолош (Renew Europe, Румъния) заяви, че Европа е постигнала значим напредък в последните месеци: „Няма съмнение, че планът за възстановяване е историческа стъпка напред и той въплъщава силата на ЕС и нашата способност да превъзмогваме заедно кризите“. Той обаче подчерта нуждата от съобразяване с върховенството на закона като ключов принцип, за да се запази доверието на хората: „Финансовите интереси на ЕС трябва да бъдат защитени от корупция и от конфликти на интереси“. Г-н Чолош похвали реакцията на Комисията на призива на ЕП за оценка на въздействието на законодателството в областта на климата и неговите планове в дигиталната сфера.

Никола Бе (ИД, Франция) изрази съжаление за липсата на мерки за пазарна защита по време на здравната криза и заяви, че строгите правила в областта на екологията отслабват конкурентоспособността на европейските компании: „Това не помага за независимостта и просперитета на Европа, по-скоро я прави по-уязвима на световната сцена“.

Ска Келер (Зелени/ЕСА, Германия) отправи критики за условията на посрещане на мигранти на външните граници на ЕС. „Намираме се в срамно състояние… и то е наша колективна отговорност като европейци“, каза тя и призова Комисията да настоява пред страните членки за адекватни условия и „да направи основен приоритет оказването на помощ на хора в нужда“. Тя приветства заявената цел за 55% намаление на емисиите до 2030 г.: „С климата не може да се водят преговори, затова по-добре да действаме бързо“.

Ришард Антони Легутко (ЕКР, Полша) заяви, че последното десетилетие е било тежко за ЕС и че днес той е по-зле, отколкото преди 10 години. „Всяка година през последното десетилетие ние чуваме от всеки един председател на Комисията, че ни очаква блестящо бъдеще и че славните дни за ЕС са точно зад ъгъла, стига, разбира се, Европейската комисия и европейските институции да получат още правомощия… Все по-малко хора в Европа приемат това послание сериозно“.

Манон Обри (ЕОЛ/СЗЛ, Франция) разкритикува речта за състоянието на ЕС за това, че в нея не е била спомената липсата на солидарност в ЕС, за което свидетелстват данъчните убежища и проблемите с върховенството на закона в Полша и Унгария. Тя също така заяви, че целта за намаляване на емисиите с 55% не е достатъчна. „За да се справим с предизвикателствата пред нас, трябва да променим всичко. Нашият единствен акцент трябва да бъдат околната среда и социалните аспекти“, каза тя и прикани за данъчна справедливост и край на данъчните убежища в Европа.

В отговор на изказванията на евродепутатите, г-жа фон дер Лайен посочи, че следващата седмица ще представи законодателно предложение за миграцията и се обяви за конструктивен подход. „Всяка година в Европа идват два милиона души и 140 000 бежанци, би следвало да можем да се справим с това“. По отношение на върховенството на закона тя заяви, че Комисията предприема „най-систематичния и всеобхватен подход в нашата история“.

Пълнен текст на речта на Урсула фон дер Лайен на български

Допълнителна информация
Материали за дебата за състоянието на ЕС
Уебсайт за дебата за състоянието на ЕС
Страница на Европейската комисия за дебата за състоянието на ЕС

Източник: Пресслужба на Европейския парламент