Виенското кметство – прохладно и без климатици

Публикувано:
08:49ч / 12.08.2021г
Брой прочитания:
417
Брой коментари:
0

Скоро сградата на Виенското кметство ще бъде свързана с централната охладителна система в града. По този начин емисиите на въглероден диоксид ще бъдат намалени с 50 процента, а консумацията на енергия – със 70 процента спрямо конвенционалните климатици.

Машини в централата © Wien Energie / Christian Hofer

През 2022 г. общинското енергийно дружество „Виенска енергия“ (Wien Energie) ще свърже сградата на Виенското кметство с централната охладителна система. Това ще увеличи охлаждащата мощност с 1,4 мегавата, което съответства на мощността на 400 климатика. В момента във Виена има 18 централи за охлаждане, към които са свързани повече от 140 сгради. Сред тях са Виенският университет, Националната банка, хотел „Кемпински“, а след приключване на санирането, и сградата на Парламента. Свързването на Кметството с новата охладителна система стана възможно, именно благодарение на полагането на тръби към сградата на Парламента.

Какво е централно охлаждане?

Централното охлаждане е еквивалент на централното отопление. Системите за централно охлаждане са до 40 процента по-ефективни от децентрализираните охладителни системи. Работейки по почти подобни на централното отопление принципи, централното охлаждане доставя охладена вода до сгради като офиси и фабрики, нуждаещи се от охлаждане. Студената вода се генерира в електроцентралите чрез охлаждащи машини. Във Виена за задвижване на машините се използва електрическа и топлинна енергия от инсинераторите за отпадъци. Водата, охладена до температура от пет до шест градуса по Целзий, се отвежда до сградите чрез подземни тръби, където се разпределя чрез охладителни системи. Там тя поема топлината от помещенията и я отвежда обратно в централата. Охлаждането на тази вода се извършва също централно, например с помощта на речна вода.

Източник: Бюро за международни връзки на Община Виена в София