ВИШЕГРАД ФИЛМ ФЕСТ – второ издание

Публикувано:
16:51ч / 05.06.2017г
Брой прочитания:
204
Брой коментари:
0

Във връзка с полското председателство на Вишеградската четворка (Полша, Словакия, Унгария, Чехия) и като продължание на традицията Посолството на Република Полша и Полският институт в София канят на второто издание на Вишеград филм фест. Филмовият фестивал ще протече в четири последователни дни – от 5 до 8 юни 2017 г., а филмите от Полша, Унгария, Словакия и Чехия са посветени на темата „Пътуване“. Всички филми са с български субтитри.

V4_Izlozba_posterИзложбата От Вишеград до Вишеград е опит да бъдат показани връзките между държавите от Вишеградската група от първата среща на Вишеградската тройка през 1335 г. до подписването на декларацията през 1991 г. Тя представя многовековното сътрудничество, което се осъществява на няколко нива: политика, религия, култура, икономика, а също и исторически и обществени събития, общи за четирите народа, каквито са борбата с турците, национално-освободителните борби, Втората световна война, съпротивата срещу комунистическата власт и преломната 1989 г.  Изложбата включва материали от архивите на Чехия, Полша, Унгария и Словакия, а текстовете са подготвени в пет езикови версии (английски, български, чешки, унгарски и словашки). Изложбата е съфинансирана от Вишеградския фонд.

П Р О Г Р А М А

5 юни, понеделник, 18.00 ч.

300 мили до небето – реж. Мачей Дейчер (Полша-Дания-Франция), игрален филм

1985 година. Двама братя, 15-годишният Адам  и 12-годишният Кшищоф, живеят с родителите си и братя и сестри в много тежки условия. Момчетата решават да изпълнят мечтата си за по-добър живот и да избягат на запад, като успяват да стигнат до Дания. Интерес към съдбата им проявява журналистка, емигрирала от Полша. Благодарение на усилията й момчетата получават убежище и успяват да се свържат с родителите си. Филмът е обявен за най-добър млад европейски филм през 1989 година.

6 юни, вторник, 18.00 ч.

Суинг  – режисьор и сценарист: Чаба Фазекаш (Унгария), романтична комедия

В една дъждовна нощ животът събира три огорчени жени на различна възраст, а след това една бивша кралица на суинга ги взема под своето крило и създава с тях последния шедьовър в живота си – гастролиращия състав Swing Angels. В стила на женските триа от  петдесетте години, момичетата обикалят целия Балатон с помощта на един травестит, собственик на бар и един мениджър, организатор на турнета. Swing Angels дава на жените нов шанс да продължат нататък. Въпросът е как ще се възползват от него.

7 юни, сряда, 18.00 ч.

С теб обичам Словакия – реж. Павол Барабаш, Роберт Шведа (Словакия), документален филм

Road Movie, който разказва за пътуванията из Словакия на Том, ирландски студент, и Габика, млада словашка актриса и запалена спортистка. Воден от желанието си да опознае тази красива страна в сърцето на Европа, Том се свързва с Габика и тя се съгласява да му покаже най-очарователните природни и исторически забележителности на родината си, както и някои от най-известните словашки технологически постижения.

8 юни, четвъртък, 18:00 ч.

С трабант до последен дъх реж. Дан Пршибан (Чехия/Словакия), документален филм

Може би най-известният чешки пътешественик в наши дни Дан Пршибан реализира своята най-трудна до този момент експедиция. Екипажът му от два жълти трабанта, полско фиатче – т. нар. „мъник“, чешки мотори „Ява“ и дори две инвалидни колички потегля от австралийския град Пърт и в продължение на половингодишно приключение преминава през Източен Тимор, Индонезия, Малайзия и Тайланд.

 

Източник: Полски институт в София