Дните на Любляна в София

Публикувано:
14:54ч / 05.06.2017г
Брой прочитания:
380
Брой коментари:
0

Преди около две години е имало Дни на София в словенската столица. На 1 и 2 юни се проведоха Дни на Любляна в София. Събитието беше организирано от общините на двата града. Програмата включваше прояви в градинката пред „Кристал“: изложбата „Вечната Любляна“ на словенския фотограф Дамян Гале, представлението „Топката“, на уличния театър „Ана Монро“, което беше играно на 1 и на 2 юни сутринта, изложението „Вкусовете на Любляна“ със словенски храни и напитки, туристическа информация, библиотека на открито и анимации за деца.

В Американския център на Столичната библиотека се състоя литературна вечер със словенската поетеса Аня Голоб. Аня Голоб е и критик, драматург и любител фотограф. Завършила е философия и сравнително литературознание. През 2014 г. и 2016 г. е наградена с престижната литературна „Йенкова“ награда в Словения.

Група „Каталена“, която изпълнява съвременна популярна музика в различни стилове и в съчетание с традиционен фолклор, изнесе концерт в Софийската опера и балет. В театър „Българска армия“ беше представен спектакълът „16“ на танцов театър „Любляна“. Спектакълът е резултат от 16-годишната професионална и лична връзка на двамата артисти – Розана Хрибар и Грегор Луштек, които чрез танца разказват своята житейска история на сцената.

От всички тези събития, за съжаление, успях да бъда само на някои в градинката пред „Кристал“. В най-голямата следобедна горещина на 1 юни се отправих натам, за да видя какво става на Дните на Любляна в София. По обясними причини – заради жегата и защото беше работно време – нямаше много хора, но всеки, който минаваше през градинката, се зареждаше с весело настроение. Разбира се, зависи от човека – винаги има някои непоколебимо намусени, но двама актьори от уличния театър „Ана Монро“ се стараеха да забавляват и деца, и възрастнии: подхвърляха си топчици, жонглираха с тях, като увличаха и минувачите в изпълненията си. Дракончето, символ на Любляна, също се включваше в игрите, за радост на малчуганите. Не можех да не се възхищавам от актрисата, която беше надянала огромния тежък драконов костюм при непосилно високите следобедни температури. Но важното е на децата да им е забавно!

В сглобените за събитието временни дървени къщички се продаваха словенски кулинарни специалитети. От тях на първо място в менюто фигурираше шморн. Съвсем случайно знаех какво значи шморн – сладкиш от тесто за палачинки, но под формата на ситни парченца и топчици, полети със сладко. Бяхме го опитвали в павилиона на Словения на Световното изложение в Милано през 2015 г. В този павилион чухме за първи път, че дракончето е символ на Любляна.

Разгледах изложбата „Вечната Любляна“ на словенския фотограф Дамян Гале. Фотосите са черно-бели, правени са между 1974 и 1993 г. Силният ефект от тях идва от оригиналната гледна точка на фотографа към всеки от архитектурните обекти. Дамян Гале е завършил архитектура и неслучайно тя е основната тема на снимките му. Наричан е „Архитектът на светлината“.

Накрая си взех информационни материали за Любляна. Впрочем, тя беше Европейската зелена столица за 2016 г.! Обещах, че това ще е една от следващите ми дестинации.

Може би нямаше да разкажа за този мой следобед в градинката пред „Кристал“ през първия от Дните на Любляна в София, защото всъщност пропуснах далеч по-големи събития – представяне на поетеса, концерт в Софийската опера и балет, спектакъл в театър „Българска армия“… Поинтересувах се в интернет как са минали тези събития. И не открих никакъв отзив. Всички информации за Дните на словенската столица у нас бяха само в бъдеще време. Затова реших, че макар впечатленията ми да са бегли и непълни, е добре да ги споделя, защото гостите ни от Словения бяха подготвили много стойностна програма и най-искрено се стараеха да доставят радост на софиянци. Убедена съм, че който ги видя, ги хареса и обикна. Добре е повече хора да научат за това.

Гергина Дворецка

Още снимки от Дните на Любляна пред „Кристал“ може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: www.evropaworld.eu