Влюбените в джаза са навсякъде!

Публикувано:
15:07ч / 30.04.2015г
Брой прочитания:
117
Брой коментари:
0

Днес е Международният ден на джаза! „Джазът е най-креативната и най-свободна форма на музиката… Джазът, това е да разбираш другите – да им дадеш думата и да ги слушаш с уважение… В период на промени и несигурност имаме нужда повече отвсякога от духа на джаза, за да обединим народите – и по-специално, младите жени и мъже – за да защитим свободата и диалога и да изградим нови връзки, основани на уважението и разбирателството, да подкрепим толерантността и сътрудничеството” – казва в послението си по повод днешния ден Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО.

През тази година Париж беше избран за столица на Международния ден на джаза и събира музиканти от цял свят. Франция често е определяна като втората родина на джаза след САЩ, защото афро-американци от американската армия през Първата световна война донасят там тази музика. От един век насам именно Франция е мястото, където джазът е на особена почит. Но не само там!

Джазът наистина има почитатели навсякъде и те са много креативни при изразяването на любовта си към него. В Перуджа, например има хотел, който се нарича Hotel Giò Wine e Jazz Area. Още от вратата ви посрещат малки скулптури на джаз музиканти, техни изображения има и по мебелите в стаите, а при подръпването на малка връвчица до огледалото срещу леглото, зазвучава джаз – приглушено и топло, като вълнуващ шепот.

Джазът е навсякъде, където има разкрепостеност на духа!

 

Източник: www.un.org и www.evropaworld.eu