Световен ден на свободата на пресата

Публикувано:
15:43ч / 03.05.2015г
Брой прочитания:
193
Брой коментари:
0

Професията на журурналиста изисква не само сериозна професионална подготовка, но и гражданска позиция, която нерядко носи рискове. Публикуваме текстовете по повод Световния ден на свободата на пресата, разпространени от Европейския парламент и Съюза на българските журналисти:

Европейският парламент разглежда свободата на медиите като ключов елемент на демокрацията, но тя е и нещо повече от абстрактно понятие – всеки ден журналисти рискуват живота си, за да осигурят и предадат информация за това, което се случва. През 2014 г. 66 журналисти по света са убити, 119 отвлечени, 178 арестувани. Научете за ситуацията в различни страни от нашата инфографика, базирана на индекса на организацията „Репортери без граници“ – лауреат на наградата „Сахаров“ на ЕП от 2005 г.

На 3 май светът отбелязва деня на свободата на печата – принцип, който Европейският парламент защитава твърдо както в рамките на ЕС, така и отвъд. Той е залегнал и в Хартата на основните права на ЕС – член 11 заявява ясно, че „свободата и плурализмът на медиите се зачитат“.

Европейският парламент и свободата на медиите

Четири от първите пет страни в класацията на „Репортери без граници“ са членки на ЕС и въпреки това проблемът със свободата на медиите далеч не е решен – нито в рамките на нашия континент, нито отвъд.

Парламентът е отличил редица журналисти и застъпници за свободата на печата с наградата „Сахаров“от нейното създаване през 1988 г. Свободата на медиите е оценявана при подготовката на доклади за напредъка към присъединяване на страни-кандидатки или потенциални кандидатки за членки в ЕС, както и при наблюдение на честността на избори.

В резолюция от май 2013 г. Европейският парламент призова за годишно наблюдение на свободата на медиите и плурализма във всички страни-членки. Депутатите се обявиха и за мерки за защита на журналистите и за подкрепа на разследващата журналистика.

В тази връзка Парламентът задели финансиране за проект за наблюдение на плурализма в медиите (Media Pluralism Monitor). Резултатите от първия пилотен етап за 9 страни от ЕС бяха публикувани по-рано тази година.

Разгледайте инфографиката за повече подробности за избрани страни според класацията на „Репортери без граници“ през 2015 г..

По повод Световния ден на свободата на пресата Съюзът на българските журналисти заяви:

Преди 22 гСБЖодини ООН провъзгласи 3 май за Световен ден на свободата на пресата – (World Press Freedom Day). Предложението за честването бе инициирано от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в своя резолюция „относно насърчаване на свободата на печата в света“ декларира, че свободната, плуралистична и независима преса е основен елемент на всяко демократично общество. Всяка година ЮНЕСКО определя за световна столица на празника град или държава. Тази година домакин е Латвия. По време на честванията в Националната библиотека в Рига ще бъде присъдена и Световната прес награда на ЮНЕСКО „Гилермо Кано“. Неин носител тази година е сирийският журналист, адвокат и активист за човешки права Мазен Дариуш, който все още се намира в затвора.

СБЖ отбелязва Световния ден на свободата на пресата с национална медийна кампания. Към посланието ни „Свободата зависи от теб!“ се присъединиха  колегите от БНТ, БНР, БТА, в.“Стандарт“, в. „Сега“, в.“Дума“, в.“Земя“, ИА „Крос“.

За нас, журналистите, този ден не е просто празник в календара, а празник, посветен на битката за истината. Свободата на словото и на медиите е фундаментална ценност, която ежедневно браним с делата и съвестта си. Цензурата – политическа, икономическа, корпоративна, наред със самоубийствената автоцензура, е сред най-жестоките бичове за журналистиката. В днешния глобален поток от информация се роди и нова цензура: филтриране или инсцениране на истината, мултиплициране на паралелни медийни образи и светове, подменящи реалността чрез изграждането на вирутални неистини и/или послания.

Свободата на словото не е наше, на журналистите, притежание, нито наша привилегия. Ние стоим зад тази кауза и водим битката за Свободата заради нашите читатели, зрители и слушатели. Защото Свободата на словото е в основата на всички свободи – на обществото и в живота на всеки човек. Там, където свободното слово е обект на репресии, насилие, диктат, остракизъм, покупко-продажба, там свободата на мисълта е престъпление, свободата на съвестта – заплаха, гражданската позиция – покушение срещу властта, а истината – враг. А защо все се още търсим отговора на въпроса: как така само за последната година България се срина до печалното 106-о място в индекса за свобода на медиите ?!

Навсякъде по света 3 май е и ден на протест срещу повседневния терор над журналисти, телевизионни оператори и фоторепортери.  През 2014 г. 128 журналисти бяха убити, над 120 – отвлечени, 40 са заложници, 178 са в затвора. В Пакистан жертвите са 14, в Сирия – 13, в Ирак – 10, в Афганистан – 9. Само в началото на 2015 г. загинаха 30 журналисти, сред тях – колегите от „Шарли Ебдо”. Киевската хунта превърна Украйна в гробница на свободното слово – там бяха убити 14 журналисти (трима от тях – в разстояние от 24 часа), а случаите на нападения и побоища над журналисти надхвърлиха 250. В Турция беше извършен истински преврат срещу свободата на печата – в един ден бяха арестувани над 30 журналисти, 560 бяха уволнени, над 200 – малтретирани. Това не е хладнокръвна статистика. Това са наши колеги – обезглавени, разстреляни, отвлечени, изчезнали, арестувани, репресирани, пребити…!!! Защото изпълняват своя професионален дълг и следват своята мисия. Извършителите на тези злодеяния срещу свободата на словото са терористите от т.нар. „Ислямска държава”, неонацистите-бандеровци, всякакви разнокалибрени диктатори.

Медиите, като четвърта власт, са призвани както да бдят над останалите три власти – съдебната, законодателната и изпълнителната, така да бъдат и техен коректив. Именно четвъртата власт, гарантира независимостта на останалите власти и функционалността им. В конституциите на демократичните държави ролята на медиите като четвърта власт е заложена във формулата, гарантираща свободата на пресата и правото на всеки да изразява мнението си – включващо търсенето, получаването и разпространението на информация.

СБЖ изразява своя остър протест срещу насилието и терора над нашите колеги. Кръвта и насилието не са политическо средство, нито политически аргумент. Посегателството върху живота на човека е криминално престъпление. Убийството на журналист е политическо престъпление. То е доказателство за безсилието на силните (които и да са те) пред гражданската позиция на журналиста, пред неговото всекидневно себеотрицание, пред неговия кураж, доблест, морал и достойнство. Безсилие, страх и саморазобличение. Журналистът е войн на словото и свободата. Лесно е да убиеш човека, който пише. Невъзможно е да убиеш думите. Те имат невероятната способност да бъдат безсмъртни. За разлика от този, който стреля в тях.

Заставаме категорично в подкрепа на правото на журналистите да упражняват свободно своята професия и конституционното право на гражданите да бъдат информирани. Независимостта и свободата на словото в България са сред основните демократични ценности на съвременната държава, които трябва да бъдат защитени. СБЖ продължава работата по изготвянето на проектозакон за защита на професията журналист, който не само да гарантира правата на колегията, но и да допринесе за изграждането на една демократична, високопрофесионална, обективна медийна сред у нас.

Преди 90 години, в черните нощи на белия терор бяха погубени 30 български журналисти. И сред тях – Йосиф Хербст, първият председател на Дружеството на столичните журналисти и родоначалник на съвременната българска публицистика. В негова памет, СБЖ инициира поредица от инициативи, които стартираха на 16 април – датата на гибелта на големия журналист и ще завършат на 20 ноември – неговата рождена дата. Посвещаваме оставащите месеци от 2015-а на големия Йосиф Хербст!

3 май- Световен ден на свободата на пресата.

Свободата зависи от теб!

Източник: www.europarl.europa.eu и www.sbj-bg.eu