Връзката между папството и българите

Публикувано:
08:55ч / 05.05.2019г
Брой прочитания:
747
Брой коментари:
0

Изложбата за християнските корени на Европа и връзката между папството и българите от IX до XXI в. беше открита на 3 май на Моста на влюбените зад НДК и е посветена на апостолическото пътуване на папа Франциск в България от 5 до 7 май. Организирана е от Държавния културен институт при Министерството на външните работи на България със съдействието на Столична община.

На около 60 пана са представени ключови моменти от взаимоотношенията с папството през вековете – от княз Борис-Михаил и цар Калоян и се стигне в по-нови времена до Чипровското въстание от 1688 г. срещу османското владичество, вдигнато от български католици. Специални пана разказват за пребиваването в България на архиепископ Анджело Ронкали, бъдещият папа Йоан XXIII, наричан „българският папа“; и за посещението на папа Йоан Павел II у нас през 2002 г.

IMG_0340IMG_0341Куратори на изложбата са проф. Аксиния Джурова, монсеньор Страхил Каваленов, доц. Кирил Пламен Карталов. Специално заснехме паното с имената на всички участници в екипа, осъществил изложбата.

Важно е сред тях да се открои приносът на Борислав Лоринков, с чиято щедра помощ е подготвена самата изложба и изданието към нея. Повечето пана дават обстойна информация. За съжаление някои от тях са с матово, а не с прозрачно покритие и текстът не може да се чете.

Не можем да не споделим и неприятното впечатление от едно надраскано пано – само ден след откриването на изложбата. Да се надяваме, че ще бъде почистено бързо.

Самата изложба наистина заслужава да се види. През март тази година тя беше представена в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена и предизвика интерес. 

Източник: wwww.evropaworld.eu