Временен оазис във Виена

Публикувано:
07:22ч / 13.08.2020г
Брой прочитания:
162
Брой коментари:
0

Кризата с коронавируса преобразява света и предизвиква истинска вълна от нови урбанистични решения по света, които да осигурят по-здравословна и чиста среда за жителите на градовете – нови временни велоалеи, разширени тротоари, пешеходни улици и открити търговски площи.

Тези дни Виена ни показва в какво могат да се превърнат централни кръстовища в големия град. От 8 до 30 август едно от кръстовищата в близост до железопътната гара Вестбанхоф се е превърнало в място за почивка и забавления. То бе затворено за коли, но пък отворено хората. На снимката вляво (© Angelika Cech) може да видите как е изглеждало преди промяната. Само за седем дни там изникна и малък басейн, сцена и зелена полянка, на която са разположени шезлонги. Концерти и дискотека на открито очакват останалите в града виенчани. Стар автобус пък предлага пространство за провеждане на различни курсове, а през нощта и място за пренощуване. Естествено, има и противници на проекта, но одобрението е голямо. Някои от живеещите наблизо идват направо по бански и чакат реда си, за да влязат в басейна, който е дълъг 9 метра и широк 4 метра (на снимката вдясно: © EurocommPR)

. За съжаление, заради противоепидемичните мерки за сигурност, едновременно там могат да бъдат само шест души. Но забавления има за всички! Само през първите два дни временния „оазис“ беше посетен от 2000 души. При тези температури, които са в момента във Виена, явно посетители няма да липсват, а входът е свободен!

Стойността на проекта е 150 000 евро, а общината вече обмисля и евентуално повторение догодина.

Източник: Бюро за международни връзки на Община Виена в София